
 
        
         
		voet  in  diameter  heeft,  en  de  even  algemeene,  maar  Heinere  
 ikan  keper  (Scatophagus  argus).  Deze  laatste  visck wordt  zoowel  
 in de riviermonden als in  zee  aangetroffen,  en  aast  op  deuitwerp-  
 selen  van  menscken  en  dieren,  waarom  hij  de  schepen  nazwemt  
 en  het  meest  in  de  nabijheid  der  privaten  wordt  gevangen.  Hij  
 ontleent  daaraan  zijn  Hollandschen  naam  van  drekviseh,  en  is  
 natuurlijk  bij  velen  een  voorwerp  van  afkeer,  ofschoon  zij  die  
 zijn  vleescb  durven  proeven,  het  aangenaam  van  smaak  vinden.  
 Hard,  wit  en  smakelijk  van  vleesch  zijn  ook  onderscheiden  soorten  
 van  het  geslacht  Platax,  die  de  inlanders  onder  den  naam  
 ikan  gampret  samenvatten. 
 Tot  de  trachimeden  behooren  de  verschillende  soorten  van  
 Sillago,  die  doörde  Europeanen  onder den  naam van  s p i e r i n g   
 gegeten  worden.  Zij  komen  in  grooten  overvloed  voor,  vooral  
 Sillago  acuta,  en  leveren  een  gezond  en  smakelijk  voedsel.  Yan  
 de  sciaenieden  of  omberachtige  visschen  zijn  voor  de  huishou-  
 ding  vooral  gewichtig  twee  soorten  van  Otolithus  (argenteus  en  
 lithoides),  beide  door  de  inlanders  ikan  gigi  djaran  geheeten;  
 doch  deze  en  onderscheiden  andere  verwante  visschen  leveren  
 weleen  smakelijk voedsel,  maar  komen,  als  minder fijn,  niet  op  
 de  tafels  der  Europeanen.  Anders  is  het  met  Sphyraena  jello  
 en  twee  andere  zeldzamere  soorten  van  hetzelfde  geslacht,  die  
 onder  den  naam  van  s n o e k worden  opgedischt,  en  eenigermate  
 ook  met  het  roodHeurige  en  zeer  smakelijke  vleesch  van  eenige  
 grootere  soorten  van  Polynemus  (ikan  koeroe),  waarvan  echter  
 het  gebruik  door  Europeanen  zeer  beperkt  schijnt  te  zijn.  Tri-  
 chiurus  haumela,  de  ikan  lajor  der  inlanders,  die  ook  dezen  in  
 overvloed  voorkomenden  visch  gaame  eten,  vertegenwoordigt  
 op  Java  de  trichiuridae. 
 Het  wordt  moeilijk  de  belangstelling  te  bewaren,  waar  zulk  
 een  lange  reeks  van  visschen  gemonsterd  wordt,  en  toch  moet  
 ik  nog  meer  van  het  geduld  des  lezers  vergen,  indien  hij  zieh  
 een  niet  al  te  gebrekkige  voorstelling  verschaffen  wil  van  den  
 verbazenden  rijkdom  der  Javasche  vischmarkt.  Geene  andere  
 familie  evenaart  in  de  waarde  en  verscheidenheid  der  eetbare  
 soorten  die  der  scomberidae  of makreelen,  die  trouwens  ook  in 
 Europa  tot  de  lekkerste  visschen  behooren,  ofschoon  men  ze,  
 waarom  weet  ik  niet,  ten  onzent  nauwelijks  kent.  De  soorten  
 die  hier  vermelding  verdienen,  zijn  vooreerst  de  ikan  kombong  
 (Scomber  kanagurta),  die  te  Batavia  dagelijks  bij  duizenden  
 wordt  aangevoerd,  en  het  overvloedigst  en  smakelijkst  is  in  
 Juli  en  Augustus;  voorts  de  ikan  tengiri,  onder  welken  naam  
 verschillende  soorten  van Cymbium worden samengevat,  die  allen  
 goed van smaak,  doch  eenigszins moeilijk te bekomen zijn;  de ikan  
 talang,  zooalsverschillende  soorten  van  Chorinemus,  allengeacht  
 als spijs, genoemd worden; de ikan selar en ikan kwee, welke namen  
 de  talrijke,  deels  zeer  overvloedige,  deels  zeer  gezöchte  soorten  
 van  Caranx  aanduiden,  de  eerste  de  soorten  met  laag  lichaam  
 en  recht  profiel,  de  tweede  de  soorten  met  hoog  lichaam  en.af-  
 gerond  profiel;  de ikan  soesoe  ofmelkvisch (Lactarius delicatulus),  
 zeer  gezöcht  om  zijn  zachten  zoeten  smaak;  de  ikan  pampel  of  
 bawal  itam  (Parastromateus  niger),  die  een  der  smakelijkste  
 vischgerechten oplevert;  en onderscheidene soorten van  Stromateus  
 en  Stromateoides,  allen  mede  onder  den  naam  van  ikan  bawal  
 begrepen,  maar  met  de  bijvoeging  van  poetih,  koening,-  tjermin  
 enz.  tot  onderscheiding  der  soorten.  Deze  en  vele  andere  ma-  
 kreelachtige visschen worden in groote  hoeveelheddh, deels versch,  
 deels  gedroogd  en  gezouten,  als  ikan  kring,  gegeten.  Jammer  
 dat  het  gebruik  der  gedroogde  visschen,  hoe  algemeen  onder  
 de  inlanders,  dikwijls  schadelijk  is ,  omdat  veelal  slechts  de  on-  
 verkoopbare,  half-bedorven  visch  tot  ikan  kring  bereid  wordt. 
 De  gobiidae  treden  wat  de voeding  betreft  zeer  op  den achter-  
 grond;  maar tot deze familie behooren de slijkspringers (soorten van  
 Periophthalmus en Boleophthalmus),  die de  aandacht  trekken door  
 hunne  zonderlinge  bewegingen.  Het  zijn  hagedisachtige visschen,  
 die  zieh  van  de  buikvinnen  bedienen  als  van  voeten  en,  terwijl  
 zij  drie  ä vier voet ver springen,  zieh met  verwonderlijke  snelheid  
 bewegen  over  den  weeken  modderbodem  van  rhizophörenwouden  
 en moerassige delta-landen,  waarop zij zieh bij voorkeur onthouden. 
 De naam ikan  belanak wordt  gegeven aan  verschillende  soorten  
 van  mugilidae  of  harders,  die  allen zeer fijn  van  smaak  zijn,  en  
 daarom tot de visschen behooren die in vijvers worden aangekweekt;