
la a t weinig te w enschen over. Deze machine behandelt gelijktijdig
een paa r honderd ponden thee, en wel binnen h e t half
n u r, bij degelijke vermenging en zonder verlies van sappen.
De gerolde ma ssa moet n u h e t derde procès ondergaan,
d a t men vroeger voor eene gistin g hield, m a ar d a t vreemd
gebleken is a an de w erk in g van micro organismen, zoodat
h e t dien naam eigenlijk n ie t verdient en n u dan ook
eenvoudig als een oxydatie-proces w o rd t beschouwd. In elk
geval heeft e r scheikundige ac tie pla ats en lev ert ons de
Chemie me er voorbeelden van krachtige omzettingen, zoowel
door den invloed van eigen inhoud van de vegetale massa,
als door de w erk in g der fermenten : diastase, emulsine, myro-
sine, invertine, papayotine e a. m. Niet onmogelijk dus,
d a t voortgezet onderzoek ook in h e t theeblad nog een
m a te rie zal aanwijzen, welke de ontleding der ma ssa en de
o n tw ikke ling van aroma veroorzaakt. E igenaardig is h e t
zeker, dat de ae the rische olie van de thee in zoo b e trek kelijk
k orten tijd gevormd wordt.
De gerolde m a ssa sp re id t men, n a de ballen losgemaakt
en al of n ie t gezift te hebben te r afzondering van fijn en
g ro f blad en te r zuivering van aanklevende aarddeeltjes,
op bakken of tam p irs u it en bedekt ze m e t vochtige doe-
ken, ten einde uitdroging te voorkomen en de tem p e ra tu u r
laag te houden. Na 2 à 3 uren is de bladmassa roodbruin
gekleurd en eischt zij n u andermaal eene rolling, th a n s
slechts een tie n ta l m in u ten .
Op de algemeen bekende t h e e - o n d e r n e m i n g P a ra k
an salak zijn door den w ak k e ren planter-fabrikant Mundt,
koelkamers ingericht, w aa rin men m e t ijs een tem p e ra tu u r
v an 60 à 70° F. onderhoudt, om te beproeven of de bij
deze tem p e ra tu u r minde r snel verloopende processen, een
veredelenden invloed op h e t product uitoefenen. Die vraag
kreeg beteekenis, sinds men door de th e e -cu ltu u r op
hooger gelegen gronden op h e t vermoeden kw am , d at
hie r e en beter product gewonnen wordt.
Een feit echte r is, d a t e r ondernemingen zijn die den
dubbelen prijs maken van andere, welke hooger öf lager
liggen, en ook bij gelijke prijzen is er toch veelal verschil
in smaak tu ss ch en theeön van verschillende ondernemingen.
Bodemgesteldheid, klimaat, soort van the eplant, ouderdom
van h e t plantsoen, oogsttijd, de bereidingswijzen, zijn wel
in h e t oog te houden.
Als h e t narollen pla ats gehad heeft, volgt h e t drogen,
zoo mogelijk ee rst in de zon en da a rn a bij 100° C. in de
droogmachines, waaronder e r zijn, die m e e ste rstu k k en heete
n kun n en . De „B rittan ia ” w e rk t au tom atisch en schijnt
nog overtroffen te worden door do „Paragon” , m a ar ook de
reeds langer bekende „Sirocco’s ” , m e t name de „Updraft”,
die zonder ventilatie, en de „Downdraft” , die m e t machinale
ven tila tie w erkt, vinden toepassing. Zw arte theeön worden
dus, in den regel, n ie t meer, als vroeger, geb rad en ; de
Sirocco’s en andere droogmachines zijn in de pla ats van
de oude fornuizen en braadpannen getreden.
Is de thee goed droog, dan s e h u u rt men ze to t den volgenden
morgen op en la a t men door vrouwen de er onder
voorkomende vreemde stoffen, als fragmen ten bamboe van
de tam p irs enz., uitzoeken, om da a rn a te sorteeren. Vroeger
geschiedde d it sorteeren door een s te l zeven m e t mazen
van onderscheiden grootte. Tegenwoordig w o rd t de „Davidson’s
Sirocco Tea-sorter and b re ak e r” gebruikt, een in
hellende rich tin g gestelde zeefcylinder w aa rin de mazen
van boven n a a r beneden in grootte toenemen, zoodat ee rst
de fljnste en aan h e t einde de grofste th e e doorvalt. Deze
k omt dan in de „breaker” en dan nog eens in de „ so rte r” .
Eindelijk wordt, zoo h e t wegens vochtige weersgesteldheid
noodig mocht blijken, nog eens nagedroogd en dan de th e e op-
geborgen in groote, m e t zink of lood bekleede bewa arkisten.