
ning, quick returns, het consigne en derven de producenten
bovendien de gelegenheid to t opschuren en verzorgen, waa rvan
de kosten de vermoedelijke voordeelen allicht zouden
evenaren. De S taa t kan zieh zulke reserves echter veroor-
loven en van oudsher pleegt de Vaderlandsche Regeering dan
ook een deel van haren Java-koffieoogst (uit de Preanger) te
Batavia in hare voorbeeldige pakhuizen op te leggen. Zoo
wint zij l e g k o f f i e van één- to t vierjarigen ouderdom en
onderscheidt zieh deze, naar.gelang ze onder werd, door geel-
achtig geel, goud to t hooggeel, lichtbruin en hoog of donker-
bruin voorkomen.
De koffie moet, zullen haar kansen to t kleursverandering
of bederf beperkt blijven, volkomen luchtdroog zijn. Goed
droge koffie knapt tusschen de tanden. Zij dient te worden
opgelegd in droge, goed geventileerde pakhuizen met reine
planken vloeren, en een strenge eisch blijft het van tijd tot
tijd omwerken der als kogels regelmatig gestapelde hoopen.
Gestadige zorgen moeten bederf door schimmel of aanvallen
van insecten — waaronder de gevaarlijke k o f f i e b o r e r —
voorkomen of dadelijk stuiten. De legkoffie verliest, althans
in de eerste drie ja ren, tamelijk veel in gewicht, dat achter-
eenvolgens in drie ja ren op 8 — 5 en 2 ten honderd gesteld
kan worden. Daartegenover sta a t haa r intrinsieke waarde-
verhooging.
Bleven de geoogste vruchten lang in haar vleezig omhulsel,
dan kon er allicht een te sterke gisting intreden, die de
boonen z. g. geil maakt. G e i l is altijd een euvel, een be-
bederf. M i e r s c h e koffie smaakt zooals ze riekt, d. i. grondig.
Alle Braziel is miersch; de Santos niet. Overal waar het
water hard en de melk krachtig is, wordt de miersche, min
of meer zoete smaak verkozen. Zoo in het Noorden en in
Zwitserland. Die mierschheid der koffie schijnt wel verband
te houden met den bodem, waarop de koffie groeide. Door
het product op de W. I. wijze te bereiden, gaat, zegt men,
het miersch karakter echter verloren.
Weinig producten nemen zoo licht als de koffie vreemde
luchtjes op. Daarmede dient bij bewaring in het groot en
klein en bij de lading van schepen, rekening te worden
gehouden. Zoo verdraagt koffie zieh kwalijk met suiker en
huiden in dezelfde ruimte. Als scheepslading zal ze ook behoorlijk
gelucht dienen te worden, wil ze haar qualiteit
behouden. In goed geluchte ladingen verliest het produkt
wel is waar iets, ± % , aan gewicht, terwijl in een a f gesloten
ruimte op een gewichtstoename kan worden gerekend,
maar deze toename kan het verlies van kleur en geur niet
vergoeden.
H a n d e l.
Als hoofdmarkten voor de koffie gelden, buiten Nederland,
Groot Brittarinie, Havre, Marseille, Bordeaux, Hamburg, Triëst,
Antwerpen in Europa en New-York, Boston, Baltimore, Philadelphia,
Mobile en New-Orleans in Noord-Amerika. De
beteekenis van elke dezer markten moge u it de bier achter
geplaatste tabellen 3 t/m . 8, opgemaakt door de Rotter-
■damsche firma’s Duuring en Zoon, Dalen en Plemp, Kolffen
Witkamp en L. Jacobson en Zonen, spreken. De koffie uit
N. 0. I. vindt voor verreweg het aanzienlijkst deel nog haar
weg naar Nederland. Op den uitvoer dru k t sinds 1886 slechts
€en recht ad / 1 per 100 kilo’s. Inkomd recht wordt in Ne-
■derland niet van de koffie geheven. Van Sumatra gaat schier
<le geheele gouvernementsoogst, en een deel van de particulière
oogsten, rechtstreeks naar Noord-Amerika. Rio-koffie
komt in Nederland nagenoeg niet te r markt. Ze onderscheidt
zieh meest door bleeke en blanke tinten en heet hard en
miersch van smaak, hier niet gewild.
Komt ook Bahia hier weinig àan, de aanvoeren Santos