
'CúM
III. MONSTERS SUIKER.
1. D r ie flesschen uit de fabriek Randoe Goenting.
2. Dr ie ” " « Gondang Lipoero.
3. T w ee ” • » R ew o e lo e .
4 . Tw ee '/ » // Tandjoeng tirto.
5. Tw ee » » Padokan.
6. Zeven monsters uit de fabriek Kedaton Pleret (1875).
7. Tw ee „ . , Sedajoe.
8. Drie » » » Pisangan.
9. Twee " - " Bantool.
10. Twee . „ » Kedaton Pleret.
11. Twee ” . ■/ Poendong.
12. Monster » » » Gesikan.
A lle hier genoemde fabrieken zijn in de residentie Djokjakarta gelegen.
13. Monster uit de fabriek Bangoeh Penging.
14. Monsters uit de fabrieken van Prins Mangkoe Negoro.
15. Tw a a lf monsters uit de fabriek Tjepper.
16. N e g en monsters uit idem, m et analyses van G. Lotman. (*) Zie Bijlage.
17. Suiker van de Pamenoekan en Tjiasemlanden in Krawang.
18. Witte suiker uit de fabriek Gempolkrep in Soerabaya.
19. Bruine idem en Moscovado uit de fabriek Gempolkrep.
20. Vier monsters uit de fabriek Pangka, T eg a l; oogst 1882.
21. Moscovade uit de fabriek Wonopringo in Pekalongan (1872).
22. D ir ec te raffinade uit idem (1872).
23. Moscovade uit de fabriek Poerwodadi in Madioen.
24. Kandij-suiker, Chineesch fabricant.
25. Suiker van het eiland Rotti.
26. Monsters Javasuiker N o . 6—20 van de N . H . Mij.
27. Inland sche (Javaansche) suiker van Arenga saccharifera (Arènsuiker).
28. Inlandsche (khipii) » • Cocos nucifera.
29. Lontar-suiker (1875) van Borassus flabelliformis (Lontar o f Siwaleh).
Ingezonden door T eysmann; a fk omstig van Timor.
30. Brum (le e s: Brëm) o f gist. Inlandsche lekkernij, verkregen uit
Javaansche suiker en kCtan (rijst van Oryza glutinosa) met ragi
(legèn-gist). Zij komt in allerlei vormen en figuren voor, ook
als ronde en platte schijfjes o f als tuitjes in hamboe-blad verpakt
en dan in trosjes van 12 of meer stuks saamgebonden.
D e smaak is zuurzoet, verkoelend.
31. Arak van Batavia (1878).
f) Bijl a g e .
S u ik e r .
s ta llise e rb a a r (Sacharose).............................
tristalliseerbaar
lucose) ......................
ih......................
fiter...................................
ersen (organische
liet-suiker)..................
N o . 1 2N 0 . 1 3N 0 . 1 6N 0 . 1 8N 0 . I 9 ^No. 2o N o. 21 N o . 2 2M osk ovadi
T o t a a l . .
idemeiits-coëffi-
áent 5 ......................
0.52
0 -3 4
0.52
0.62
0 -4 4
0.2
0 4
0.56
0.38
0.16
0.2
o 46
99.1
0.34
0.1
0.18
0.28
99.2
0.32
0.08
0.T4
o 26
95-78 96.96
100.— 1 0 0 .— 1 0 0 .—
97.62 8.26 98.48
99-4 99-5 99-5
0 28 0 12 0.1
0.06 0.08 0.06
O.I 0 I 0.08
0.16 0.1 0.26
97-5
0 -5 4
0.48
0.64
0.S4
100. — ¡ 100.— 1100.—
98.82 98 99.1 24.56
(Zie verder den Catalogus; Nederlandsch West-In dië.)
•d Y
i ■" '
■Y ri. Y-
%
1 *
1
i l
■ %■ r.
i''