
toe bvergegaan zijn h e t blad te drogen, zij h e t om goede
voorraden te conserveeren of voor verzending geschikt te
maken. Dit drogingsproces zal in den loop der tijden v e randeringen
hebben ondergaan, welke men geschikt a c h tte
om ’t product te verbeteren.
De v e r s e h e theebladeren kunnen moeielijk als een
genotmiddel doorgaan. Kämpfer schre ef: „wanneer de
„bladen versch zijn, hebben zij geen de m in s te reu k en
„zÿn in v er na zoo onaangenaam n ie t van smaak als de
„schors, zijnde deze wel samentrekkend en b itte r m a a r n ie t
„walgachtlg. Zij zouden h e t hoofd zeer nadeelig zijn indien
„ze versch geb ru ik t werden, iots slaaps verwekkends in
„zieh hebbende, ’t welk de dierlijke geesten vergiftigt e n
„eene bevende samentrekkende beweging in de zenuw en
„veroorzaakt. Deze dronkenmakende of betoverende hoeda-
„nigheid verliezen zij evenwel gedroogd zijnde en in dezelve
„blijft alleen over een k ra c h t van een aangename verfris-
„schiug der dierlijke geesten.”
Toen Jacobson in 1 8 2 7 -3 3 in China de theebereiding
leerde, w as deze zeer omslachtig, daa r ze in tal van
tempo’s, m in s te n s twaalf, geschiedde en dagen tijds vor-
derde. Op Jav a volgde men aanvankelijk de Chineesche
gebruiken, doch werden de manipulaties van lieverlede
beperkt en heden bepalen zij zieh to t; verflensen, rollen,
osydeeren, drogen, en loopen ze binnen eenige u ren af, —
zoo e r aan h e t sorteeren alth an s geen ru im e r tijd gegeven
wordt.
Volgen wij n u de geheele bereiding op den voet.
’s Voormiddags worden de bladeren, of de stengeldeeltjes
w aa ra an 2 - 3 ä 4 jongste blaadjes, g ep lu k t; des nam id dags
heeft de inlevering aan de fabriek pla ats en sp re id t
men den oogst op v an gespleten bamboe gevlochten p la tte
m anden (tampirs) te r verflensing uit. W e rk t de luchtgesteldheid
mede, dan zijn de bladeren den volgenden morgen
genoeg verflenst. Kon men de bladmassa dadelijk e e rst
eenigen tijd nog aan zonnewarmte en flinke luchtstrooming
blootstellen, dan werd h e t verflensen bevorderd en de geur
krachtiger. H e t verflensen mag echte r n ie t to t verleppen,
h e t bru in en zw a rt worden der bladeren, overslaan.
H e t verflensen is een indroging, m e t 17 à 28 ®/o gew ich tsverlies,
d a t echter, zooals h e t zwak geurig worden en ver-
kleuren der bladmassa getuigen, n ie t zonder scheikundige
working pla ats heeft. E r is eenig verlies van looizuur en
extract-gehalte, tegenover toeneming van oplosbare stikstof-
verbindingen.
H e t doel der verflensing is ; de bladeren geschikt te
maken voor de bereiding. De indrogicg conc entre ert de
sappen en bevordert de e la sticiteit der bladeren, zoodat
deze bij h e t rollen min d e r a an verlies van sap en breking
zijn blootgesteld.
H e t rollen der verflenste m a ssa beoogt h e t blad slechts
te kneuzen, opdat de in samenstelling ongelijke vloei-
hare deelen der cel-inhouden zieh mengen. Deze menging
mo e t al op zichzelve reeds to t scheikundige w e rk in g
leiden, en w o rd t bevorderd door de inw e rk in g van de z u u r sto
f der lucht. Deze scheikundige w erk in g verraad t zieh
n ie t alleen door verdere kleursve randering, m a a r ook door
k ra ch tig e r geur en door in tredende temperatuursverhooging.
H e t rollen eischt bij de tegenwoordige machinale h u lpmiddelen
sle chts 20 à 30 m in u ten en geschiedt h e t volmaaktst,
indien h e t procès van verflensen n aa r behooren verliep.
Vroeger w as d a t rollen een veel tijd en oefening vorderende
handenarbeid. De verflenste bladmassa werd op
bamboezen-horden gemanipuleerd - m e t de p la tte hand
kneedde en rolde men h e t blad geruimen tijd to t ballon.
L a te r werden roltafels vervaardigd en deze van lieverlede
zoo verbeterd, d a t men heden u it een groote verscheidenheid
kan kiezen; de groote „Rapid” m e t g ran ie t oppervlakte