
7 T ^
A I? It
proefd schijnt, werken eenige raffinaderijen. De invoer van
bietsuiker in de genoemde landen bereikt ongeveer 400,000
ton ’s jaars.
Engelsch-lndië en Perzië koopen van bietsuiker alleen geraffineerd,
dat er zich sinds de crisis van 1884 een beperkt
afzetterrein veroveren kon.
Van ruwe bietsuiker worden verhandeld : Eerstproduct
(Kornzucker), doorgaans op de basis van 8 8 % gehalte, volgens
analyse, met een prijsverschil van IV2 d- per 50 kilo’s
en per graad hooger of lager gehalte (analyse).
Naproducten (Nacherzeugnisse) op de basis van 7 5%
analyse, met een prijsverschil als voren. Melasses-suiker, die
voor export echter niet veel in aanmerking komt.
Van geraffineerd zijn de voornaamste soorten: Granulated
(kristalsuiker) met een waardeverschil in Engeland van circa
2 of hooger, boven ruwe bietsuiker van 88 % analyse. Pearl-
granulated met een waardeverschil van 3 d. to t 6 d. per
50 kilo’s boven granulated. Cubes (kleine stukken, naar den
vorm zoo genoemd) 1—2 per 50 kilo’s boven granulated waard.
Crushed (Pilé, broksuiker) to t 1 per 50 kilo’s boven granulated.
Loaves (broodsuiker) geraakt meer en meer uit de mode.
Als middenprijzen zijn, voor den verkoop van bietsuiker,
basis 88 % , in den groothandel, gedurende de laatste tien jaren
op te geven: (volgens C. Garuikow’s weekly price current).
1 Oct.—30 Sept.
4884/85............................. 13 S. % d. 50 kilo’s
1885/86............................. 12 » 1 1 V4 »
1886/87............................. 11 » 6 ))
1887/88............................. 14 » 5»/4 ))
1888/89............................. 17 » 2% »
1889/90............................. 12 » 4>/4 »
1890/91............................. 13 » — »
1891/92............................. 13 » Ma ))
1892/93............................. .15 » »
1893/94 (tot 26 Juli).,,.1 2 » 4^4 »
Het spreekt van zelf, dat het overzicht de verkoopswaarde
slechts bij benadering aanwijzen kan, daar het niet wel
mogelijk is met alle handelstransactien rekening te houden.
Vóór de crisis van 1884 stond de waarde van ruwe bietsuiker
meestal boven 20 S., soms zelfs boven 30 p. 50 kilo’s.
Tijdens de crisis 1894 daalden de prijzen voor ruw tot
8 S. 71/3 d , den laagsten in de handelsgeschiedenis bekenden
prijs. (Mei/Juni 1895.)
De hoofdmarkten voor den bietsuiker-handel zijn: London,
Parijs, Hamburg, Maagdenburg, Praag, Antwerpen en Amsterdam.
De voornaamste uitvoerhavens z ijn : Hamburg, Dant-
zig, Stettin, Amsterdam, Antwerpen, Duinkerken, Trezport,
Marseille en Triest. London mögen we vrijelijk het centraal-
p unt van den wereldhandel in suiker noemen. Hier worden
de grootste hoeveelheden, zoowel van riet- als van biet-suiker
omgezet. Bij duizenden telegrammen daags wordt er van en
over de geheele wereld, onmiddellijk alles verspreid, wat van
belang en invloed op den suikerhandel gedacht mag worden;
omtrent schommelingen in de prijzen, vraag en aanbod,
geraamde en werkelijke productie, scheepsbeweging e. a m.
Geen wonder, dat de stemming van de Londonsche markt
schier altijd en overal den toon aangeeft. Zoo is London in
werkelijkheid de markt voor alle suikermarkten en treft men
er het hoofdkwartier in Mincing Lane, een vrij onaanzienlijk
smal straa tje in de „City” niet ver van den „Tower of
London” .
In de Mincing Lane worden in de dagelijks gehouden
„Calls” of samenkomsten, doorgaans vier per dag, de notee-
ringen voor den termijnhandel in bietsuiker vastgesteld. Dit
geschiedt voor ruwe bietsuiker op de basis van 88 % analyse,
en die noteeringen strekken meer of min ook tot waardemeter
van alle andere suikers, — biet zoowel als riet. Deze termijn-
markten, aldus genoemd omdat de suiker er op „levering” of
„termijn” wordt verkocht, varieerende van 1 to t 12 maanden,
bestaan ook op andere hoofdplaatsen van denzelfden handel
Í ■
ÍM