
vermögen. Ze draait het polarisatievlak rechts, naar de»
graad van concentratie en van de temperatuur der oplossingen,
en deze eigenschap stelt in staat, längs optischen weg:
de rietsuiker vrij nauwkeurig quantitatief te bepalen.
Het sap van rijpe druiven bevat zooveel druivensuiker, dat
P roust ze voldoende schatte te r voorziening in de behoefte
van Zuid-Europa. Toen hij ook een eenvoudige manier van
afzondering en bereiding aanwees, werd hem een aanzienlijke
prijs toegekend, onder voorwaarde evenwel, dat hij een groote
fabriek zou oprichten Aan deze voorwaarde werd niet voldaan
en de prijs dan ook niet uitgekeerd. Kirchhoff bewees eenige
ja ren later, d at men de glucose ook kunstmatig bereiden
kan door zetmeel met verdund zuur te koken en de Russische
regeering bekroonde die ontdekking, welke door Braconnot
nog heel wat verder werd gebracht door de aanwijzing, d a t
hetzelfde resultaat te verkrijgen is bij de behandeling van
schier alle veel celweefsel houdende stoffen, als boomschors,
hout (zaagsel), stroo, lompen, enz. Onder inwerking van
zuren leveren die alle eerst dextrine en daarna glucose. De
fructose wordt bij gelijke behandeling o. m. u it de inuline
bereid.
Glucose en fructose staan physiologisch gelijk*; ze zijn
moeielijk te scheiden, vergezellen elkander meestal en zijn
de oorzaak van den zoeten smaak dien de meeste vruchten
bezitten. Al is fructose gemakkelijker oplosbaar en zoeter
dan glucose, beide kunnen wel als Surrogaten van saccharose in
aanmerking komen, maar deze in de huishouding toch niet
volkomen vervangen. Het verschil van glucose en fructose
bestaat hierin, dat glucose met een molecule water samen
kristalHseert en even als saccharose het polarisatievlak rechts
draait. Fructose is links draaiend en slechts in kristallijnen
vorm te winnen als zij volkomen watervrij is gemaakt.
De drie suikers vormen met basen zwakke verbindingen,
die beschouwd worden als suiker waarin waterstof door een
of meer basen vervangen is. Onoplosbaar in water zijn edn
saccharose- en een glucose-kalkverbinding en sommige lood-
zouten. Door anorganische of sterke organische zuren zijn al
die verbindingen ontleedbaar. Een kenmerkend verschil tu s schen
de drie suikers is in haar verhouding tegenover zuren
en basen gelegen. Wordt saccharose toch door zuren en niet
door basen geinverteerd, met glucose en fructose is ’t ju is t
omgekeerd. Deze worden door zuren niet, door basen wel
veranderd. Bij de suikerbereiding en de raffinage zijn deze
feiten van hoog gewicht. Voegt men bij glucose of fructose,
dus ook bij invertsuiker, een bijtend alkali, dan wordt de
vloeistof bij verwarming geel en daarna bruin gekleurd. Dat
men na langdurig koken eener saccharose oplossing bij aanwezigheid
van een alkali ook een verkleuring waarneemt, is
slechts aan eene voorafgaande inversie van saccharose te
wijten. Met keukenzout vormt saccharose een kristalliseerbare
verbinding 0^ f Na CI, die in een suikeroplossing
gemakkelijk oplost en oorzaak is, dat de saccharose er
zich zonder buitengewone middelen niet of slechts tot een
gering bedrag u it afzonderen laat. Voor de suikerfabricage
is ook dit feit van groot belang. Bieten of riet toch, die
veel keukenzout bevatten, laten moeielijk zich verwerken,
d. w. z., al hun suiker afzonderen.
Spreken wij nu verder van Suiker, dan hebben we daarmede
de rietsuiker of saccharose op het oog. Zij wordt heden
voornamelijk gewonnen uit de beetwortelen en het suikerriet,
maar in Noord-Amerika bereidt men ze ook u it het minder
rijke Sorghum-riet en u it den Suiker-Ahorn ; in de tropische
landen voorts u it de pal.men, — in Indië vooral u it den
Arèn palm (Arenga saccharifera). Ook de Mais-stengel houdt
suiker, doch kan moeielijk als een voordeelige grondstof te r
suikerwinning in aanmerking komen.
2*
: .Ÿ"'
.ri,'
I
teite
t e l - : • ■■ >te'. - ,
testete I ; -... »
li tei; rite
/ • % 'Y i.: ;
'teil:l
YYi'-úrite: