
den heliotrope-geur veel in parfumeriën v e rw e rk t wordt.
Vervalschingen. H et is helaas ! een feit, d a t schier geen
levens- of genotmiddel m e er aan vervalsching o n tsn ap t, en
ZOO zijn ook om tre n t de peper al heel w a t knoeierijen aan h e t
lich t gekomen. Nog k o rt geleden is hie r te r lande gemalen
z. g. w itle Saigon-peper onderzocht, die een mengsel van
zw a rte peper, mais-meel en spaansche peper bleek te zijn,
alsmede w itte peper, die m e t b ary um su lfa at bezwaard was.
De w aa rd e der zw a rte peper beloopt n u om stre ek s 32
cents in den groothandel en, gemalen, 8 cents daarboven;
men zou zoo zeggen dus goedkoop genoeg om h e t verval-
schen m a ar achterwege te laten. De beste raad is ; koopt nooit
gemalen peper en andere specerijen. H e t is de kle in h an del,
die zich tr a c h t te he voordeelen door vervalschingen ; deze
zijn gemakkelijk m e t de gemalen peper te geschieden, en gewoonlijk
min of meer in overe enstemming m e t de omgeving
van den ver valscher. Daar w a a r olijven groeien en de steen-
harde p itten voor h e t grijpen zijn, n e em t men deze gemalen
olijfkernen voor ’t vervalschen v an peper ; ook wel gemalen
palmkernen, maïs, zaagsel en zwak specerijachtige mengseis,
die als „poivrette” , „m a tta ” enz. worden v e r k o c h t-u its lu ite n d
om als verva lschingsmateriaa l te dienen. Ook m e n g t men
onder peperpoeder n a tu u rlijk ook de afval en h e t stof, v erkregen
bij de droge vervaardiging v an w itte p ep e r; hij ons
d ie n t hiervoor me estal h e t poeder van lijn- of raapkoeken,
de een of andere soort meel, of zand, soms me er dan 15 ®/q.
Zand k an in peper te re ch t komen, als men die m e n g t m e t
genoemden peperafval (peperstof). Dit peperstof, d a t in den
handel nog m e t 10 cts. per '/g KG. betaald werd, gaf 10,2 °/o
asch en zand. Zuivere peper bevat gewoonlijk n ie t meer
dan l° /o zand, als onvermijdelijke verontreiniging.
Peperhandelaren wegen de peper op de hand en schatten,
behalve n a a r andere eigenschappen, n aa r d it gewicht de w aa rde,
en w o rd t de soortelijk zw a arste als de beste beschouwd.
Men k an bij h e t onderzoek der peper vervalschingen twee
wegen in slaan ; h e t microscopisch onderzoek, en de chemische
analyse. Beide zijn moeilijk, in vele gevallen zal nog h e t
microscoop h e t e e rs t de bijmenging van vreemde stoffen
aan ’t lic h t brengen. Ook zijn de vormen der anatomische
bestanddeelen van de p ep e rvrucht nog ai kenmerkend, bepaaldelijk
de hoefijzervormig verdikte steencellen in de
Weffscht men zich door scheikundige analyse om tre n t de
waarde van peper zekerheid te verschaffen, dan dient h e t
gehalte piperine te worden bepaald, en lie fst ook h e t gehalte
aan cellulose en aan zetmeel en andere in su ik e r mverteerbare
stoffen. De hoeveelheden daarvan b ed ra g en : van aa tstgenoemde
te n m in s te 40 w aa rv an 25°/o zetmeel voor
zw a rte, 55 % voor w itte peper, en slechts /o voor peper ■
schillen. H et cellulose-gehalte bedraagt ten hoogste 30
voor zw a rte en 7 % voor w itte peper. Aan p ip en n e rs
gevonden 4 ,5 -7 ,5 ° /o in zw a rte, 5 ,5 - 9 /„ in w itte peper
en 0 2 7 in de schillen. H e t w a te rg eh a lte van peper is
1 2 - 1 5 ° ) . De hoeveelheid alkoholisch e x tra c t is ongeveer
10 ^2 °/
V e e la l °w o rdt a ls u ite r s te g r en s vo o r h e t a s c h g e h a lte 6,5
e n vo o r zand 2 a a n g en om en . De a sch v a n zw a r te peper
i s rijk aan m a n g a a n , e n daardoor g ro en g ek leu rd .
De Cuhebe of S taa rtp ep er {koemoekoes) is een hijna
kogelronde, netvorm ig gerimpelde, op
S te e l g e z e te n ednzadig e k o r r el v a n 3 - 5 mM. middelhj ,
A a n haar top dra a g t zij, a ls r e s t v a n den Stem pe l, e en
k le in p u n tje . De k leu r is v a n g r ijsb ru in to t g r ijs zw a r t. De
a a n h a n g s e ls , w a a ra an z e ha a r n a am o n tle en t, z ijn g e en
S t e r i n h ö h n is c h e n z in , m a a r de sa am g e tr o k h en en v er-
len g d e v o e te n v a n d en v r u c h tw a n d , en d e rh a lv e edn u it-
m a k en d m e t h e t produ ct.
■ ■ ■. ■
. . i l
te'- ff
.V \ ■
I' ■