
LDat
nu aile cacao-poeders, die in den handel gebracht
worden, of liever, die en détail worden verkocht, een u itspraak
als hiervoren beschreven, zouden verdienen, wordt
n ie t beweerd. Een k o rt woord mögen wij, in verband h ie rmede,
wijden aan de
Vervalsc l i ing' ei i .
In weerwil van de verbreiding en uitbre iding der cacao-
te elt, is de m a rk tw a a rd e van de cacao betrekkelijk hoog
gebleven, zelfs gestegen. Zaivere cacao-fabrikaten zijn vrij
kostbaar en er w o rd t onder don naam van chocolade of
cacao heel w a t aangeboden, dat dien naam kw alÿ k verdient
en den verbruikers dus n ie t kan geven w a t deze e r van
verwachten. Wij hebben n ie t h e t oog op de producten van
onze groote fabrieken. Deze sta an te hoog om aan knoeien
en k n u tse len mee te doen. Alleen hebben wij ons dikwijls
afgevraagd, of zÿ nog wel noodig hebben voortdurend reu sachtige
sommen te besteden aan reclames, die schier over
geheel de wereld, zelfs buiten de c e n tra van h e t verkeer,
h e t oog van de reizigers treffen. Door schitte rende kleuren
en h e t s te rk s t de aan d ach t treffende reclame-horden en op-
schriften, w o rd t men aan de beste en goedkoopste zuivere
oplosbare cacao van deze of gene ñ rm a h e rin n e rd en, waar
onze oude en vermaarde in d u strie , d u n k t ons, die kosten
n u wel zoude k u n n en sparen, konden de prijzen daarmede
wellicht aanzienlijk worden verlaagd.
In ’t ja a r 1896 lie ten de heeren Van Hamel Roos en
H armens, te Amsterdam, n aa r aanleiding van veelvuldige
klachten over slechte q u alite it van cacao-poeder, bij verschillende
winkeliers, m o n ste rs van beste en m in s te qualite
ite n voor scheikundig en microscopisch onderzoek koopen.
Zij vonden de u itk om ste n zóó, d a t zij de wenschelijkheid
moesten uitspreken, dat de wetgever zieh ook d it a rtik e l
ZOU aantrekken. In September 1896 boden eenige cacao-
fabrikanteii de Tweede Karner een adres te r zake aan.
’t Merkwaardigst was zeker wel, dat de onderzoekers
soms niet h e t g e rin g st verband troffen tu ssch en q ualiteit
en prijs.
Meel - van sagoe en aardappelen, enz. - d ien t to t v ermenging,
en de winkeliers, die zich de vrijheid veroorloven
zulke mengseis te verkoopen, beweren, dat vele gebruikers
den hoogen prijs van ’t zuiver cacao-poeder n ie t kunnen
betalen. F ab rik an ten werpen daartegen op, dat, als de win-
keliers ma ar m e t een 25% w in s t tevreden wilden zijn, zij
’t zuiver fabriekspoeder tegen dezelfde prijzen zouden km>
nen verkoopen als zij nu voor ’t gemengde vragen!
In vroeger tijd deed gebrande cichorei met w a t cacao,
gerooste bruine boonen en lam sv e t gemengd, ook dienst
als goedkoope chocolade. Of zulke fabrikaten ook n u nog
in den handel komen, is n ie t waargenomen.
Vooral in Engeland is m enging van cacao m e t zetmeel —
o.a. arrowroot — zeer gebruikelijk, doch m a a k t men van
die menging me lding op ’t etiket, zoodat zij ’t k a ra k te r van
vervalsching v erlie st en bovendien reg e lt men den prijs
naa r die waarde vermindering der cacao.
In cacao poeder, van eenige der voornaamste fabrieken in
Nederland, zijn aangewezen 2 9 ,2 7 -8 2 ,3 3 v e t; 14,56 — 17,03
eiwitstoffen; 5,51—8 1 9 a s ch ; 4,11 — 4,63 w a te r ; 0,69 — 1,49
theobromine en de re s t zetmeel en cellulose. De sam en ste lling
loopt dus uiteen, m a ar men kan deze cijfers als de
grenzen van zuiver cacao-poeder aannemen.
Vourzichtigheid blijft aanbevolen, vooral ook bij ’t inkoopen
van z.g. chocolade- of cacao-preparaten, welke al of n ie t
gekleurd, als dessert-artike len of snoeperijen in den klein-
handel worden aangeboden, en w a a rv a n men de herkomst
noch de sam en ste llin g kent.