
440
den fabrikant of van den koopman staat. En — ook de
fiscus heeft zijn rechten. Van algemeen belang zal zeker wel
zijn, dat een zooveel mogelijk juiste schatting naar de waarde,
algemeen ook gehuldigd worde.
Sluiten we nu dit hoofdstuk met de herinnering, dat de
ruwe rietsuiker min of meer zuur reageert en zelfs de
donkerst gekleurde een aangenaam zoeten smaak heeft, te rwijl
de ruwe bietsuiker daarentegen iets alkalisch reageert
en wellicht hieraan ook haar minder goeden, dikwerf zelfs
scherpen smaak dankt.
Door de raffineering wordt uit beide suikers hetzelfde
zuivere product, vrij van vreemde bestanddeelen, — als in
de sappen der grondstoffen voorkomen of door de verwerking
met de defecatie-rniddelen enz.. Ingebracht konden
worden — gewonnen, geraffineerd of raffinade in onderscheiden
vormen.
Men wil wel eens beweren, dat de hoogte, waarop de u itnemendste
bietsuikeifabrikanten hun bedrijf hebben gebracht,
de oorzaak is van ’n zekere preferentie, die de raffinadeurs
aan de verwerking van biet- boven rietsuiker geven.
Ons oordeel te dezen aanzien schuldig moetende blijven,
mögen we er toch aan herinneren, dat ruwe biet- en ruwe
rietsuiker u it liaar aard verschillen en men bij de raffinee
ring met die verschillen rekening te houden heeft. Sinds nu
de bietsuiker meer en meer naar heerschappij streefde en
dit niet zonder een verrassend succès, was ’t zeker geen
wonder, dat raffinadeurs zich ook meer en meer begonnen
in te richten voor de verwerking van bietsuiker en een
zekere preferentie zich dan ook verklären laat, — onafhankelijk
van een appreciatie.
De basiciteit van de bietsuiker is oorzaak van het in deze
zoo zeldzaam voorkomen van glucose. Zoodra er zure reactie
intreedt, als aan de rietsuiker eigen, heeft als in deze ook
glucosevorming plaats.
¡lis MlP
144
X. De s u i k e r h e l a s t i i i g .
Waarom is de suiker in Engeland, waar ze niet geproduceerd
wordt, zooveel goedkooper dan op het vaste land van
Europa, o.a. in Duitschland en Oostenrijk-Hongarije, F ra n k rijk,
Delgie, Nederland, waar binnenslands wèl en zelfs overvloedig
wordt geproduceerd?
Omdat de suiker in Engeland niet is belast en daarentegen
in alle overige landen aan een Verbrauchs-abgabe, droit de
consommation, accise of accijns onderworpen blijft, die o.a.
in de genoemde landen, het artikel respectievelijk met f 10.80,
^ 2 9 .—, /'21,50 en f 2 l . - - per 100 kilogrammen witte droge
broodsuiker drukt. Welke zijn de naaste gevolgen van die
verschillen ?
Dat het gebruik van suiker per hoofd, in Europa op ± lO t
kilo’s kan worden geschat tegen 38 à 40 kilo’s per hoofd
alleen in Engeland. Dat de belastingen in die mate het artikel,
dat to t den prijs van circa f l 2 .— per 100 kilo’s voortgebracht
kan worden, drukt, dat het nog maar alleen o n d e r ’t bereik
van de meer gegoeden blijft, meer als een artikel van weelde
dan van huishoudelijk belang dus schijnt beschouwd te worden.
Over de waarde van de suiker als voedingsmiddel valt
moeielijk te twisten. Van suiker alléén kan zeker niemand
leven. Met dieren (honden) nam men proeven die dat bevestigen.
Maar welk voedingsmiddel kan bij voortgezet éénzijdig
gebruik een gezonden toestand handhaven?
Derzelius en Mulder namen suiker wel degelijk onder de
voedingsmiddelen op. In ’t natuurlijk voedsel van mensch en
dier, in de melk, neemt suiker een voorname plaats in en,
moest aan rietsuiker voedingswaarde ontzegd worden krachtens
ontstentenis van bepaalde elementen in haar samenstelling,
deze tre ft men evenmin in de melksuiker aan. Niemand zal
ontkennen, dat de suiker in onderscheiden vormen kan bijdragen
to t veraangenaming, derhalve to t bevordering van de
voeding, en het is moeielijk aan te nemen, dat de n atu u r