
::7
’•tes
lu ch tstrek en tijdens een goeden zomer kan gedijen. De
Europeesche capsicum’s, in Duitschland als „p ap rik a ” bekend,
zijn veel m in d e r scherp dan de Indische. In de Oost
noemt men deze specerij tjahe of lombok, en onderscheidt
men verschillende soorten, al n a a r den vorm en de grootte,
als de lomhok setan (= duivelspeper) en de lombok raw it,
beide klein van s tu k en u ite rm a te scherp.
Deze kleinere soorten van Spaansche peper, waa ronde r ook
de Cayenne-peper te rekenen is, schijnen van C. fa stig ia tum
te worden gewonnen. Onder den Engelschen n aam van
„chillies” vormen zij een belangrijk handelsartikel, en w orden
n u ook in Ned. Indie voor export geteeld. Alle Capsi-
cumpepers zijn &esvruchten, die lederachtig opdrogen. Zij
v aiieeren s te rk in vorm, k leu r en gro o tte : langwerpig, k egelvormig,
rood of geel, en van 1 cM. to t 2 dM. la n g ; de
voet is doorgaans nog voorzien van den vijfkanten kelk.
Vooral de roodgele zaadlijsten, die den vru ch tw an d beklee-
den, zijn het, die zoo in te n s brandend smaken. Dit scherpe
beginsel is hie r geen piperine of a e th e risch e olie, doch
eene stikstofhoudende harsige sto f (capsaicine).
Afbeeldingen en uitvoerige beschrijving van de s ta a r tpeper
en de Spaansche peper, m e t h u n n e vervalschingen
enz , v in d t men in h e t door h e t Koloniaal Museum u itg e geven
w erk van Dr. M. Greshoff, getiteld „Nuttige I n dische
P la n te n ” .
Ten slotte zij hie r volledigheidshalve nog aangeteekend,
d at verschillende andere scherp smakende, deels zelfs giftige,’
planten en p lantendeelen „peper” heeten. Zoo is e r een Amerikaansche
peperboom (Schinus) en ook nog een - in onze
tu in e n vaak a a n g ep lan t — „peperboompje” (Daphne). Als
specerijen heeft men n a a s t de reeds besproken Spaansche
en Cayenne-peper (Capsicum) nog de melegueta-peper of z.g.
paradijskorrels (Amomum) en de p im en t of „all spice”
(Pimenta). Onder onze inheemsche p lan ten k en t men
de scherpe w ate rp ep er (Polygonum Hydropiper), en het
peperkruid (Lepidium latifolium), alsmede de nog scherper
peperzwam (Lactarius piperatus).
Uitvoeren van Java, volgens de officieele verslagen.
Zwarte peper. Witte peper. S ta a rt peper.
1 8 9 8 .... . . 3.414.133 kilo’s 296.419 kilo’s 185.641 kilo’s
1 8 9 9 .... . . 3.838.221 n 302.439 )} 185.180 if
1 9 0 0 .... . . 4.459.499 153.349 n 270.664 ii
1 9 0 1 .... . . 4.545.993 n 183.739 n 149.908 if
1 9 0 2 .... . . 5.014.499 « 161.456 if 114.784 ii
De Makelaars G. Duuring & Zoon te Rotterdam, geven
h e t h ie ra ch te r volgend overzicht van den peperhandel in
Europa:
De verkoopen van peper u it de ee rste hand, dus n ie t
m e t inbegrip van de op te rm ijn geleverd „Lampong” , be-
stonden in 1902 meerendeels u it „ J av a” . Te Rotterdam
4384 balen zw a rte en 31 w itte ; te Am ste rd am 4723 zw a rte
en 77 w itte van particuliè re plantages, terwijl hetgeen van
„Lampong” werd aangevoerd, bestemd was voor termijn-
aanzeggingen. De te rm ijn om z et bedroeg
te Rotterdam, te Amsterdam.
in 1902 , , . . 236.200 116 600 balen
„ 1901............ 207.000 107.600 „
„ 1900............ 342.400 238.600 „
„ 1899........... 394,000 271.400 „
„ 1898............ 422 400 317.800 „
Van de aldus verhandelde balen werden hoogstens 32 7,
geleverd.