
(J y;
■ 4 F
F í Fi-I
4: : ,
■•Mr:
» :-V
67
F :
A' I Ieen
paar weken te gebruiken, — dat gaat óók niet; de Bouillie
Bordelaise blijft niet weken lang goed. Daarom geeft menigeen,
bepaaldelijk wanneer hij slechts vrij geringe hoeveelheden tegelijk
noodig heeft, vaak de voorkeur aan droge mengsels van kopervitriool
en eene basis, zooals ze in den handel voorkomen,
waarbij men slechts water behoeft te doen, om eene pap te krijgen,
die den dienst van Bordeauxsche pap kan vervullen. Dit is het
geval met het door de firma Krol en Co. te Zwolle onder den
naam ,,poeder voor Bordeauxsche p ap ” geleverde poeder, dat
70 0/o kopervitriool en 30 0/o sodex (watervrije koolzure soda)
bevat. Men hoort dikwijls de meening u ite n , dat dit laatstbedoelde
poeder eigenlijk in vergelijking met de gewone Bouillie Bordelaise
veel te d u u r in den handel wordt gebracht. Maar men vergete
n ie t, dat het een mengsel van kopervitriool met sodex i s , en
dus n a a r verhouding zeer veel kopervitriool b ev a t, waarom het
bij ’t gebruik met veel water wordt vermengd. Dit (niet geheel jiiist)
zoogenoemde ,,poeder voor Bordeauxsche p ap ” wordt wegens
minder omslachtigheid bij ’t g eb ru ik , door velen boven de eigenlijke
Bordeauxsche pap verkozen; het blijkt over ’t geheel ook
zeer goed te voldoen.
Enkele malen komt het voor, dat bebladerde boomen, die met
Bordeauxsche pap zijn bespoten, op p la atsen , waar deze pap
vastkleeft, doode plekken (zoogenoemde ,,brandplekken” ) bekomen.
Heeft men er veel Bordeauxsche pap op gespoten, dan gaan de
bladeren in hun geheel dood, en krullen ineen of vallen te vroeg
af. In sommige gevallen bleek dit het gevolg te zijn van eene
onjuiste samenstelling der Bordeauxsche pap; maar toch schijnt
het ook bij eene volkomen juiste samenstelling der Bouillie te
kunnen voorkomen, nl. wanneer de bespoten bladeren aan groote
hitte en feilen zonneschijn blootgesteld zijn. De plekken, waarop de
droppels k lev en , worden dan te veel verhit en branden dood. (Zie
Register van dit deel, onder ,,b ran d v lek k en ” ). Alleen de zomer-
bespuiting, die p la atsg rijp t, wanneer de appelen en peren reeds
de grootte van éene okkernoot hebben b e re ik t, kan tot zulke
,, brand vlekken” aanleiding geven. Daarom is het in vele gevallen
het veiligst, het bij twee bespuitingen te laten. (Zie bl. 106 en 107
van dit deel).
Perzikboomen zijn gevoeliger voor de bespuiting met koperverbindingen
dan andere ooftboomen; men ga dus bij deze boomen
niet zoo spoedig tot bespuiting met Bouillie Bordelaise over dan
bij andere boomsoorten, vooral in bebladerden toestand; en-men
make de vloeistof half zoo sterk aan kopervitriool. —
Men heeft g e tra c h t, de Bordeauxsche pap door toevoeging van
verschillende stoffen geschikter te maken voor het doel, waarvoor
zij wordt aangewend, of ook wel tevens geschikt voor nog andere .
doeleinden.
Zoo heeft men g e tra ch t, h a a r door toevoeging van suiker of
melasse beter op de bladeren te doen vastkleven, zoodat zij
er niet zoo gemakkelijk afregent. (Bijv. bij 2 Kilogram opgelost
kopervitriool voegt men 300 Gram suiker.) De vrees, door
sommigen geopperd, dat de gesuikerde Bordeauxsche pap door
bijen zou worden opgenomen, en dat deze zich er door zouden
vergiftigen, — deze vrees is gebleken, ongegrond te zijn: de
bijen lusten evenmin gesuikerde als ongesuikerde Bouillie. Maar
het komt mij v oor, dat het klevend vermögen van de pap door
toevoeging van suiker of melasse maar weinig vermeerdert; Bordeauxsche
pap met een overmaat van k a lk , op de boven aangegeven
wijze bereid, heeft een zeer groot kleefvermogen; en tegen stortbuien
is ook de gesuikerde Bordeauxsche pap niet bestand.
Men heeft ook voorgeslagen, in de Bouillie een gedeelte van
het kopervitriool door ijzervitriool te vervangen. Men heeft nl. wel
eens het vermögen van de Bouillie Bordelaise, om de levenswerk-
zaamheden van de planten te verhoogen en haren levensduur te
v erlen g en , toegeschreven aan de aanwezigheid van ijzerzouten als
verontreiniging in het kopervitriool. Dit vermögen van de Bouillie
n u zou — meende men — door de toevoeging van ijzervitriool
worden verhoogd. De erv arin g — voorzoover men in dezen van
erv arin g kan spreken — heeft dit vermoeden niet bevestigd.
Ten slotte is aanbevolen, de Bouillie Bordelaise met zeepwater
te vermengen, om aldus een mengsel te k rijg en , dat als zwam