
hadden , oni de komst hunner opperhoofden aftewachten ,
dat, onder een tusschen vier regtstandig van elkander
geplaatste klapperboomen/uitgespannen biezen zeit, op
het gras, de toebereidselen werden gemaakt voor een’ groo-
ten maaltijd, die door den Tanahitoemessen aan de te
zamengevloeide Hitoezen zqu gegeven worden en wel ter
gelegenheid der besnijdenis eens kleinzoons. Eigenlijk was
die zamenkomst afgesproken, om te ruimer over ’s laqds
aangelegenheden, die in een hagckelijken toestand verkeer-
den, te kunnen beraadslagen, en derkalve die plegtigbeid
niets meer dan een voorwendsel, om den Gouverneur van
Amboina , een uiterst streng man en die niet de geringste
afwijking zijner bevelen straffeloos gedoog^e, omtrent het
wäre doel dier vergadering te blinddoeken.
De grond, die hier, zoo als gewoonlijk onder de Hitoezen
in gebruik was, ook tot tafel dienen moest, was be-?
legd metfijne engrove matten, en over dezelven eene groote
hoeveelheid pisang^en kaladie-bladen gespreid, wier vorm
en gladheid hen zoowel tot tafellaken als tot borden dien-
stig konden doen zijn , ofschoon aan het hoofdeinde , als
een bewijs des raeerderen rijkdoms of hoogeren stand van
den gastheer, ook eenige porseieinen schotels en grove Chi-
nesche borden gevonden werden* Aan datzelfde eindestond
ook de hoofdschotel, zijnde de groote kop van een drie
voet langen Ikan Radja (konings visch) , in schoon water
slechts een weinig opgekookt en daarna met dit water, aan-
gemengd met zout, limoen en spaansche peper, opgedischt,
volgens het oud gebruik alleen bestemd voor de opperhoofden.
Voor dezen werden ook drie eijeren met de kiekens er in
neder gezet, wordende dit gerecht, altijd den eersten per-
sonen bij zulk een’ maaltijd toegedacht, voor het smakelijk-
ste gehoudan, wat men denzelven kan aanbieden ; terwijl
overigens de tafel of liever de grond bedekt was met allerlei
soorten van gedpoogde en gebakken visch, dingding' "
/ ‘ / / / /
van hertenvleesch, gebraden Sagowormen van vetheid bijna
oneetbaar ( l) ,e n gepofte^oenders. Voor elk der gasten was
een kommetje met de zoo onmisbare papeda geplaatst. Die
soort van bfij, beslaande uit sago meel, met kokend water
vermengd en geheel op stijfsel gelijkende , werd gequt-
tigd inet behulp van twee stokjes, ieder bijkans een span
lang, waarmede de gasten zoo lang in het kommetje rond
haspelden , tot dat er ongeveer een mondvol op bleef zitten,
hetgeen zij dan in de een of andere vischsop doopten en
op eens inslurpten. Deze zoo taai te behandelen spijze,
de grootste lekkernij der Amboinezen, die zij, hoeveel
zij anders ook reeds genuttigd mögen hebben , nog
altijd kunnen naeten, vervangt als gewoon voedsel op
Amboina de rijst, welke, gelijk bekend i s , anders op
de meeste plaatsen in Indie de hoofdschotel der bevolking
uitmaakt.
- Zuiver bronwater was hier de ho'ofddrank, ofschoon voor
hen , die zulks verkozen , ook saguweer werd gereed ge-
houden , die echter zeer versch gedronken werd , omdat die
drank alsdan nog geene bedwelmende kracht bezit, waaraan zij
zieh, als echte Mahomedanen, niet mogten overgeven. (2)
Toen nu de oude Tanahitoemessen , anders G u o u , een
(1) In den kruin van bijna alle palmboomen, doch vooral
in dien yan den tot die soort behoorende sago-boom vinde men
een à twee duimlange witte donzige wormen, waarop de Amboinezen
als spijs zeer verzot zìjn. Zij worden ook in de toebe-
reide sago, wanneer zij eenigzins oud is, gevonden. Deze zijn
het vetste en voor de liefhebbers het lekkerste. A"
( 2) De saguweer, uit de palmboomen door insnijding ver
kregen, gist na verloop van 16 à 20 uren, verkrijgt dan een zu-
ren smaak, in stede van den zoeten, dien drank bij de aftapping
eigen en bedwelmt de zinnen, bij onmatig gebruik, even als het
bier. / •// > e-' -, *l.c t J i ^ /- -
t / t «<-*■* /• , e j i ti A 1 ' t i 'tr>. / ,
jr/-~ W tr - v - t , c p - Gxz-^i <_g *C «■ i r ' ^ ■*- t~ ' ’ cr~t‘ c
_ . / ¿ g e ie ^ /
p 6 0 ,4 , J / r t Cr U ^ / ’yC 'ìtn ,, A
/ / • /f / 4 / /
¿ i n V<2. ^ - 5 o -¿r-v r/c /V v ^ /
^ c