IV. fcheryën, door middel van een Molen , waar
A fdeel. j n , e e n paarcj ]00p t , op de Wal getrokken of
opgehaald.
stuk. Voor ’c overige bellaat de Salm-Vilïchery,
yiouwen of0p L e k , Waal, Merwe en Maas, in het
gebruik van^Vlouwen o f Schakèls, . dat een dry-
vendWandis, hebbende op ieder Vleugel een
Schuit, en by nagt een Lantaarn, die op een
V a t, een ftuk Honts of Kurk dryft. Die van den
Kinderdyk , by Alblaftbrdam, hebben, als ’t in
de tyd is,hun meefte beftaan van deeze Viflche-
r y , welke geoorlofd is aan alle de gejnen, die op
hun hoefflag op de Dy ken befcheiden zyn:
doch de Salm en Steur mag niet worden ver*
kogt o f vervoerd, zonder dat dezelve afgefla*
gen en by den Afflag de negende Penning daar
van betaald zy , op een boete van honderd
Daalders, volgens de Ordonnantie der Staaten
van Holland en Weftfriesland des jaars i723(*)»
In den jaare 1749 was de Salmvangft te Schoonhoven
zo gezegend, dat aldaar van twee Vis-
fcheryën, tuflchen den 16 Mey en 10 Juny,
952 Viflchen: waar van men, in veele Jaaren,
geen voorbeeld hadt gezien ( f) ,
Gebruik. . De Salm is van een zeer groot gebruik,
door gantfch Europa niet alleen, maar ook in
Afie. Geheele Natiën, in ’t Land van Kamt:
ichatka, beooften Tartarie, daar geen Koorn
ige-
(*) Gr. Plakktatb- VI, Deel. bladz. io n ,
(T) Nidal. jM tk . July 1745. bladz. ($0,
gêteeld kan worden, wegens de byftere Koude IV.
van 'c Klimaat, leeven van Salm alleen , en XXXVJ‘
zyn aan Koortfen, noch Schurft, noch Stuip- IlooFD_'
agtige Ziekten onderhevig. Dus moet deeze stuk.
Vifch een zeer gezond Voedzel zyn , (dat fom-
mige Geneesheeren ontkend hebben ,)en tevens
zeer voedzaam , zweemende, onder alle Vis.
fchen byna, het meefte naar Vleefch, door zy*
ne vaftheid en prikkelende de luft tot byflaa-
pen meer aan dan Vleefch, inzonderheid de
K u it; ’t welk uit de Levensmanier der Oofter-
fche Volkeren blykbaar is (*).
Doch de bereiding doet veel tot de hoeda- Bereidine
0 'i _ t van dcnSamW
nigheid van deeze Waar. Men eet de verfche
Salm, die op onze Markten komt, doorgaans
gekookt; als wanneer h y , dat aanmerkelyk is,
naauwlyks eenige Smaak aan ’t Water medè-
deelt. In dit geval, egter, moet hy, zo dra
hy gevangen is , dood geflagen z yn ; dewyl anders
het Vleefch week wordt en onfmaakelyk.
Het Hart blyft, indien de Vifch levendig worde
open gefneeden en gegromd, dikwils zo lang
in beweeging , tot dat hy gekookt en opgegeten
zy. Men kanze ook, aan Mooten gefneeden
zynde, met Boter beftryken, met Kruidnagelen
befteeken en dus op den Roofter braa-
den of in de Pan bakken en zelfs in een Paftey
zetten. Veelal wordt de Salm met Azyn o f
Citroen.Sap gegeten ; ‘t welk do Vettigheid
be-
Nov. Cemment. Acai, fttr tf. Tom. III. p. 416*
i. Deel . y i i i . Stuk, L g