I. Afdeel, ken, tot een Behoedmiddel voor hunne Maag.
XXXVI. De Karnmelk, die van de Boter overblyft, is
H oofd- zuur en voor Menfchen van een Galagtig Ge-
ftel of in heete Ziekten, als ook voor ’t Arbeidsvolk
en die zig fterk beweegen, een zeer
goed Voedzel.
Kaas. Onder alle bereidzelen van de Melk is de
Kaas het voedzaamfte en duurzaamfte. Men kan
dezelve maaken van verfche, of van getapte dat
is geroomde Melk, doch dan verheft: de Kaas
veel van haar fmaak en vettigheid. De Koeijen-
Kaas overtreft de Schaapen-Kaazen in voedzaamheid,
en dezelven zyn drooger: doch door
middel van zekere bereidingen wordt, of van
Schaapen-Melk alleen, of onder de Koeijen-
Melk, Kaas gemaakt, die in lekkerheid de andere
overtreft. Dus is zekere Switzerfche groene
Kaas, Scbabzinger genaamd, niet minder vermaard,
dan dé Kaas van Roquefort ( * ) , inVrank-
ry k ; doch de Parmezaanfche in Italië, de En-
gelfche en Hollandfche van de befte Soort, die
meeft van Koeijen-Meik gemaakt worden, be-
twiften elkander den voorrang in fmaaklykheid
en deugd. De Kaas dient egter met maatigheid
gebruikt te worden, inzonderheid wanneer zy-
oud is , en fommige Menfchen, die Graveelag-
tig zyn, hebben aanftonds Pyn van wegen der-
zelver fcherpheid. De jonge en ongezouten
Kaas
(*) Zie een Vertoog daar over in het VI. Dee l der
Uitgeztgte PerhanMinge».
Kaas is , uitwendig , een zeer verzagtende i. Afdeel.
Pleifter. XXXVI.
Onder al het Vee leveren de Runders het bes-
te Slagtvleefch uit. Dat der Osfen is , gezouten f| vleefch>
ofr gerookt zynde, zeer bekwaam om lang bewaard
en vervoerd te worden, en veel beter
dan het Koeijen- Vleefch; ’t welk egter, indien
het van behoorlyk vet geweide Beeften komt,
niet ligt verfmaad zal worden. Het allerbefte,
om verfch te worden gegeten, is het Vleefch
van gemefte Kalveren, en het Sop, daar van
gekookt, is uitmuntende om de Ingewanden van
Menfchen, die wat teer zyn, tot het ontvangen
van een Purgeermiddel voor te bereiden. Het
verftrekt een ligt verteerbaar Voedzel, en is
derhalve voor zwakke Geftellen, die zig weinig
beweegen, dienftiger dan voor Volk, ’t welk
veel beweeging heeft of een zwaaren arbeid
doet. De Longen van een Kalf, met Wortelen
, roode Kool en verzagtende Kruiden gekookt,
leveren een zeer goeden Borftdrank uit. Het
Nat van Kalfspooten is een heilzaam Middel in
fchielyke verzwakking door Bloedftortingen*
enz.
De Oflen-Gal heeft, zo wel in de Genees- offen-Cal
kunde als anders, haar gebruik. Als dezelve
door uitwaafeming dik gemaakt is , doet men er
de veelheid van een vierde Loots van in Buikzuiverende
Klyfteeren, om eene zagte prikkeling
te maaken in ’t Gedarmte. De Pleifter,
uit deeze G a l, met Aloë, Myrrhe en Olie van