IV.
Afdeel.
xiv.
Hoofdstu
k .
Eenitiyvsge.
arm o f ryk, of hy maakt ’er gebruik van. Aldaar
bezaait men ’er de Akkers mede j gelyk elders
met Tarw , o f gelyk by ons, in Noord-
Holland, ook gefchiedt, tot inzameling der Slaapbollen.
Ia Arabie wordt het, volgens F o r s *
kaohl, op de bergen geteeld.
Men noemt het gemeenlyk, volgens den La-
tynfchen naam Papaver, in *t Franfch Pa-
v o t, in ’t Engelfch Poppy , in ’t Hoogduitfeh
Mag [amen o f Molm en by ons Maankops mis-
fchien om dat de Vrugten als met een Maan
gekroond zyn,. o f ook Heul en Slaapbollen, w e gens
de Pynftillende en Slaapverwekkende hoedanigheid.
Die met zwart Zaad groei jen in Gelderland
wild onder ’t Koorn; doch die met wit
Zaad worden in de Tuinen o f op Akkers geteeld.
Ia dé Tuinen heeft menze, gelyk bekend
i s , met zeer fraaije gevulde witte , zwarte,
roode en bonte Bloemen. Daar komen ook van
deeze Soort voor, met gekronkelde o f aan den
Rand gekerfde Bloemen , wi t , rood en bont
van Kleur, zo met wit als met zwart Zaad. T o t
den Teelt der Slaapbollen, in de Streek byEnk-
huizen , en op Langedyk by Alkmaar, worden
Papavers met enkelde witte Bloemen, die zwaarder
Koppen geeven, gezaaid.
Vreemd is ’t , dat ,men oudtyds het Zaad, om
Brood daar van te bakken, gebruikt, o f hetzelve
onder t Deeg gemengd zou hebben.
M a t thiolus verhaak , dat onder ’t Bergvolk
in Trente, en verder in Stirie en S.davonie,
ds
de O lie , daar uit geperst* tot bereiding derSpy- . IV-
zen gebruikt, en de ©verblyvende Koekjes ge- xtv?6*
geteti werden* Het ze lfd e , byna , verzekert Hoofd-
W a g n e r u s in Switzerland plaats te heb-STUK*
I* ben , daar menbet in ’t Argow overvloedig zaait.
Het Zaad, zekerlyk, heeft zeer weinig van de
hoedanigheden der Slaapbollen, en de Olie o f
Emulfie, daar van gemaakt, is van byzonderen
dienst in Hoest en Borst-kwaalen. De Koppen
zyn als een Slaapverwekkend en Pynftiilend
middel algemeen bekend. Verfch en gekneusd,
met Melk gekookt en uitwendig als een Pap
opgelegd j dienen zy tot verzagtiag, week-en
rypmaaking van Gezwellen. Z y zyn bitter van
Smaak en ruiken fterk naar ’t Opium, dat men
in Afie en Indie, door infnyding,als eeu Traan
■ of Gomharst overvloedig uit de zei ven krygt*
In fotnmtge deelen van Europa heeft men hetzelve
’e r , op de zelfde manier, in een gunftig
Saizoen , ook in kleine veelheid uit bekomen:
doch het verdikte Extrakt, door Afkooking
bereid , heeft byna de zelfde Eigenfchappen*
Sommigen ver haaien., dat men het mee (te door
kneuzing , uitperfing en verdikking van het
S ap , in Klein Afie vervaardigt (* j.
Van ’t gebruik des Heulfaps, dat de Oofler-*
fche Volkeren , zo ’t fchynt , naauwlyks out-
beereö kunnen , heb ik reeds gewag gemaakt.
Onder de Grieken was het bekend by den
haam van Opion o f Mekmeim , waar van de
La*
(*) Tournee. de la Mat. Mei. fora. I, p. 277.
II. Deel ix .S tuh, Q 2