VI.
A fdeel.
V.
Hoofdstuk.
Spaanfche
Tarw.
Brood
daar van
zeer goed.
Ka lm , aangaande de Teeling van die Koon?,
in Noord - Amerika , heeft waargenomen (*)„
Ten opzigt van deszelfs fterke vermenigvuldiging
merkt hy aan, dat het voor een Misgewas
in die Landen gerekend wordt, wanneer
men niet tweehonderdmaal zo veel, als ’er gezaaid
is , van de Spaanfche Tarw inoogft.
Naauwlyks ééne Aair heeft minder dan driehonderd
Korrels,en daar groeijen gemeenlyk
twee of drie Aairen op één Halm: zo dat, of-
fchoon al eenig verlies door ’t Ongediert ge-
leeden wordt, de vermenigvuldiging doorgaans
wel zeshonderd is voor één. Daar behoeft,
derhalve, maar weinig geplant te worden
voor de Huishouding en tot den Uitvoer
levert dit Koorn onverbeeldelyk uit. De groene
Aairen , gebraden, worden voor een Iek-
kerny gehouden , en uit de Stengels kan men
een Sap zuigen , dat zeer aangenaam is , zyn-
de daar van ook Suiker gekookt geweest eü
van de gekneusde Stengels brouwen zy een
foort van Bier.
Het voornaamfte gebruik, dat van de Spaanfche
Tarw in Noord-Amerika gemaakt wordt,
is tot Brood, ’t welk de gewoone Spyze der
Amerikaanen i s , zelfs by Luiden 'Van Aanzien
en Vermogen. Komt een Vreemdeling
by hun , dan Iaaten zy hem zo wel Tarweals
O) Zie Stoekh. Verhand. XIII* & XIV. Baai
als Mays-Brood voorzetten en kiezen wat vi.
hem best behaagt. Men doet doorgaans wat AfyE£L*
Rogge- of Tarwe-Meel onder dat der Mays; Hóófd-
dus is dat Brood zeer gezond en fmaakelyk , spaanfche
houdende het Lighaam open. Geen Onge- Tarw.
makken hadt de Heer K a l m , noch in zig zelf
noch in anderen, die het geduurjg aten, vernomen.
Dikwils mengen zy ’e r , voor het
bakken, Pompoenen of andere Vrugten , en
de Wilden Blaauwbesfen , wilde Druiven of
Aardbeziën onder ; dat dan het Brood zeer
lekker maakt, inzonderheid , wanneer het
verfch en warm gegeten wordt.
Maar alles overtrof, volgens zyn oordeel, de Lekkere
Bry van Mays, die zo wit ziet als Melk. „ Toen Bry*
„ ik my eenigen tyd by de Hollanders ophield ,
,, (zegt h y ) die Noordwaards van Albanië
„ woonden, had ik alle Avonden ni,ets te eeten
„ dan Maysbry of Melk, en byna geen ander
,, Ontbyt, dan die zelfde Maysbry , of in
„ Botter gebraden, of met zoete Melk opge-
warmd; dewyl die Hollanders den geheelen
„ tyd niets anders eeten. In de Zomer, by-
zonderlyk , toen ik by hun was , kookten
„ zy ten deeleBry, ten deele Prut, van Mays-
meel en Room , die een hongerige Maag
„ taamelyk fraaakte. Men maakt ook van de
„ Grutte van Mays een Bry of Pap, met Wa-
,, ter, Wey of ook met zoete,Melk gekookt,
„ zeer veel gelykende naar Ryftenbry en niet
I i 4 33 al