VI. volgens de manier van W o l f , acht geeft $
Afdkel. ^ men ligt begrypen, hoe men zig daar in ,
H o o f d stuk.
Gebruik
van de
Haver.
met die te neemen voor Rogge-Aairen, heeft
kunnen vergisfen (*).
Het algemeenfte gebruik, dat men van de
gewoone Witte Haver in Europa, of wel in de
middeifte deden van hetzelve, en in de Zui-
delyken, heeft, is tot Voeder voor de Paarden.
Overal, inVrankryk, Neder-enHoog-
duitschland, en Italië, maakte men ’er dit gebruik
van , zo L o b e l aan tekent, maar in
Engeland gaf het meefle Volk den Paarden
Boonen-Brocd in plaats van Haver, meenen«
de dat dezelven daar door tot den Arbeid be-
'kwaamer zyn ; hoewel zy daar ook goede Haver
hebben, waarvan, gepeld zynde, men in
•’ t Land van Wales Brood en Taarten bakt,
die hy dikwils hadt gegeten. Zy maaken, in
dat Land, van Haveren-Meel, in Water gekookt,
een Geley, Flumery genaamd, welke
'zy warm, in brokjes gefneeden, met Melk,
Bier of Wyn , en Suiker, als een Lekkerny
eeten. Meest gebruikt men in Engeland Ha-
■ veren-Gqrt of Meel in het Vleeschnat, ’twelk
.daar door zeer gezond en voedzaam wordt.
Tot Koeldranken voor Zieken wordt het ’er
ook doorgaans gebezigd. :En, niettegenftaande
(*) Zie de Figuur Brtsl, Smmtungm , op ’t jaw
ïr i8 , pag. 1408.
<le men ’er ongelyk meer zwarte Haver dan VI.
witte zaait ( * ) , vind ik dat men in Sweeden, ' in*fc’
nu dertig Jaar geleeden, Proefneemingen in ** *£*"■
werk gefield heeft met de Engeifche Witte Haver, Hmv.
die uitmuntend bevonden werdt, inzonderheid
tot het brouwen van Bier, en beter dan
Gerst, Van Haver-Mout was hetzelve, zonder
Hop, zo goed, als ander Bier, met Hop
gebrouwen (4-). Omtrent den Jaare 1718 was
reeds het brouwen van Haver-Bier in Silezie
te Breslau ingevoerd, daar men het veele Jaa-
ren van Tarwe-Mout hadt gemaakt (§). Het
Brood van Haver is eenigszins bitter en onaangenaam,
maar de Bry , het Afkookzel of
de Room daar van, verfchaft een uitmuntend
Middel voor de Hoest en andere Korstkwaa-
len : hét Meel dient uitwendig tot Pappen*
om Gezwellen te doen verdaan, In Deene-
marken gebruikt men dezelven, niet zonder
vrugt, tot Winterhielen. In Switzerland wordt
van het gerooste Meel een zeer voedzaame
Bry gemaakt, die van veel gebruik is in de
Noordelyke deelen (**).
Xi') Haver die gepluimd is| met de Vbetfteel- VIL'
v ï f 0 x „ Avena.
tj£S nuda.
Naakte»
O Rut tv Mal. Medi Lond. 1775. p, 47.
( f j Stockh. Verhand. vaB Ï751. XIII. Band, p. 240.
(§) Breslatter Sammlungen, van 1718 > p. 721.
Haller Helv. inchoat. Tom. II. p, 232.
(7O Avena Paniculata, Ca!» triflnris &c. Sp. Plant, 6.
Goax.