VI.
A fdeel.
* III.
PÏOOFDSxUK.
latw.
Medicinaal
ge*
bruik.
<
4.32 DRI EMANNI GE
Furfuresy en, wanneer die grootendeels in het
Meel gelaten zyn, dan wordt hetHuisbakken-
kcn ■ Brood (Grof Brood,) dat men in ’t Franfch
Pain de menage heet.. De Zemelen noemt
men Son de Farine, in ’t Engelfch Bran. De
Styfzel is het Lymerig gedeelte , dat op een
byzondere manier gehaald wordt uithetKoorn.
In ’t Latyn noemt menze Amylumy dat is
Ameldonk, in ’ t FranfchAbtidop*
In hoedanigheden heeft de'Tarw, wat het
Medicinaal gebruik batreft, veel overeenkomst
met andere Graanen. Men heeft al van ouds
geweten, dat het zitten met de Beenen in een
hoop Tarwe, voor het Voet-Euvel dienftig was.
Een Pap van Tarwe-Meel, met Olie of Boter,
dient zeer om de Vere.ttering te bevorderen.
Het is verzagtende voor de Borst,
en ftrekt uitwendig, zo om ’t Bloed te ftem-
pen, als tegen de Roos in ’t Aangezjgt. Die
zelfde hoedanigheden hebben in het' Styfzel
plaats, dat ook inwendig dient, om door zy-
ne lymigheid de Ingewanden te befchutten
in een Roode Loop en andere fcherpe Ontlastingen.
Ook wordt het in Oogwaterrjes
gebruikt, met Ceruis en Papaver-Za,ad. In
■ de belegering van Londonderry diende, het
tot Spyze, en genas tevens den toen aldaar
heerfchende Buikloop. De Zemelen z yn ,
met Azyn en Gom Ammoniak, tot Stoovin-
gen zeer nuttig, om inwendige Verhardingen
re verdryven. Men maakt ’e r , met Water, y i.
een Melk van, die door wasfchen de Huid zeer Afdeel.
verzagt, de Sproeten wegneemt, de Jeukt doet Hodm-
bedaaren en inwendig tot een KoeldrankSTtJK*
dient (*). Het Zuurdeeg maakt de Eelt en a
Lykdoorns der Voeten zagt. Het verfche
Brood, warm open gefneeden en met eenige
Kruideryën opgelegd, heeft dikwils zwaar Kq-
lyk en andere Pynen fpoedig doen overgaan,
enz (f)*
(3) Tarw met de Kelken vierbloemig, Buikig Uk
en eene famengeftelde Aair. dmpofi^
tum.
Daar de Gebaarde Tarw, Froment G'rifon Aairige.
in Switzerland genaamd, door verbetering van
den Grond dikwils in Öngebaarde overgaaf,
gelyk wy gezien hebben; zo heeft het Zelfde
plaats in de Kleur van ’t Graan. Men ondêr-
fcheidt het in Roode, Bonte en Witte Tarw,
waar van de laatfte het befte Brood geeft;
maar de p.oode, in Zeeuwfche of Vriefche Akkers
gezaaid, levert fpoedig Witte Tnrwe uit;
gelyk in tegendeel de Vriefche of Zeeuwfche,
op
C*) De Pranfchen noemen dit Ëau blanchè.
Cf) Vid. Rutty Mat. Med. ubi plurima in hane rem.
Cs) Triticum Cal. quadrifloris Ventricofis , Spici corri-
pofita. Sijft. Veg, XIII. Trit. Spica bafi. Ram o IÉ*
Hall. Helv. N. ,1422? Triticum multiplici Spica. J. B.
Hifi. 11. p. 408. L o b . I c. p. 26.' Mor. S. 8. T. ï .
f .7.
E e