Inlei- de neergeftooten Seleniet afgegooten te zyn,
j>ihg. uitgewaafemd worden, als wanneer het Kryftallen
zal fchieten van Salpeter, die verwon*
derlyk zyn wegens hunne Teerlingfe figuur,
deswegen Nitrum Cübicum genaamd.
Het Sal mirabile heeft, behalve de gedagte
Eigenfchappen , die van Ruitachtige geknotte
Kryftallen te vormen, welken, in een maatige
trap van Hitte , ondoorfchynend worden en
weg kruimelen ( f ). Id een fterker trap van
Hitte fmelt het Zout, en in een zeer geweldig
Vuur dringt het door de Kroes heen. Het heeft
een bitteren Smaak.
18. Proefneeming.
Salpeter.
Wanneer een Zoutig Vogt zeshoekige Pris-
matieke Kryftallen vormt, welken, in ’c Vuur
geworpen, vinnig branden met een witte Vlam,
en door maatige Hitte, in een open V a t, vloeibaar
worden; dan wederom, door verkoeling,
ftremmendetot een vaste, klinkende, half door-
fchynende Klomp; zo bevat hetzelve N i t r ü m
o f Salpeter.
Dit Zout bekomt men gemeenlyk uit een
Grond , die bezwangerd is met Pisachtige1 en
andere Dierlyke deelen, welken zig vereenigen
met het algemeene Zuur, door een langen tyd
bloot
c f ) DewyJ het zelfde byna ïn de Vloey - Spaathen plaats
heeft, zou men mogen denken , dat die van dergelyken
oirfprong zyn:, zie bladz. 24;,
bloot gefteld te zyn aan de open Lugt. D e r -^ ® 1*
halve wordt de Aarde van wel gemeste Landen,
Slagvelden, Begraafplaatfen, de Slyk der
Straaten in gróote Steden, enz. , met vrugt
gebruikc tot het fabriceeren van Salpeter.
Hier worden de zuure Salpeterige deeltjes
met heet Water uïtgeloogd, en dan daar by-
doende een Solutie van Potafch o f Wynfteen-
Zout , komt uit het mengzel, door kooking
en uitwaafeming, dit Zout te voorfchyn. Na-
tuurlyk gekryftallizeerd Salpeter is tot nog toe
maar op eene plaats des Aardbodems gevonden
(g ) .
19. Proefneeming.
Indien een Zoutige Solutie Teerlingfe Kry- Gemeen
ftallen vormt, welken, in het Vuur o f op gloei-
jende Kolen gefmeten, knappen o f een kraa-
kend geluid maaken, en op ’ c open Vuur gezet
fmelten, na dat zy gloeijend heet geworden
zyn , ftremmende vervolgens tot een
geheel ondoorfchynende Klomp, dan bevat
dezelve Gemeen , Pekel- o f Z e e - Z o u t .
De Smaak van dit Zout is aan ’t gecivili-
zeerde deel van ’t Menfchelyk Geflagt zo wel
bekend , dat men ’er naauwlyks eenig ander
Kenmerk van behoeft op te geeven. Het wordt
ge-
( g ) van dit alles zal ik ia 't vervolg omftandig fpree-
ken,