VI.
A fdeel.
XXVI.
H o o f d *
S TU K .
(Gebruik,
jes. Hier van .zou eene manier omze te vangen.,
en wel met een Wyfje aan een T quvt
te binden en dus door ’t Water te fleepen,
afkomftig zyn (*)■ -De Ouden, evenwel, ge.
bruikten ’er ook Teenen Korven toe ( f ).
Die vanMarfeille vingenze, zo verhaald wordt,
o f dus, o f met een Spiegel ( 4-). Ook wordt
verzekerd, dat men de Zee-Katten, in de
G o lf van St. Laurens, by nagt vangt met een
brandende T o o r ts : want deeze Dieren beminnen
het L ich t , en volgen ’t zelve met den
Vloed zo ver op ’t Strand, dat de daar op
volgende Ebbe haar buiten ftaat fielt om terug
te keeren, o f anders aan deVisfcheren gelegenheid
verfchaft, omze met de Hand te gry-
pen.
De Zee-Katten worden op veele plaatfen,
zelfs in Europa, tot Voedzel van den Mensch
gebruikt, : hoewel zy gantsch niet gemakkelyk
te
(* ) Postquam e confpe&u vaga Foemina tracta per aquor,
Cernitur a Maribus-, fubito ampleftuntur amatam ,
Atque volubilibus nodis fpirisque rotati,
Itnplicitam ramis flilngunt, cupiuntque teneri. OFPIA-
NUS.
( t ) Has etiam Nasfis capiunt fub tempore verno. Id .
f l ) Les Pêcheurs de Marfeille prennent les Séches a la
Nasfe &■ au Mir oir. Ilist. Nat. des Animaux. Paris 1756,
p. 148. Het is ontleend van eenen G i l l iu s , die verhaalt,
dat de Visfchers een Spiegelglas, op een Plank vast gemaakt,
in ’t Water lieten zakken, waar in de Zee - Kat dan haar
Beeld zag , en daar op zo verflingerd werdt, dat zy den Spiegel
.omarmde, zo dat menze daar mede op kon haaien en
«Jan met een Schepa et vangen. Fides pms Autertm»
d e Z e e-K a t t e n; 3§i
te verteeren zyn. T e Parys, en in de Noor- VI.
delyke deelen, worden zy niet gegeten, maar A fdeel.'
het ds een gewoon e Spyze te Nantes, Bour-
dcaux, en in verfcheide andere Steden van s t u k . *
Vrankryk ; daar menze onder.de-Geregten op
Tafel voordient. Ten dien einde worden Zy,
in Water gezooden en wel gaar gekookt zyn-
de, aan Hukken gefoeeden, en gedoofd, met
Boter, Ui jen, Pieterfelie en een weinig Peper,
doende ’er dan, op V laatfte, eenige
Druppelen Azyn byr maar bet beste is, ' dat
haar Vlcesch, vooraf, gelyk Stokvisch,vihZout
W a te r ,; met. een weinig ongebluschce Kalk,
geweekt z y waar door ' het gemakkelyker
verteerbaar wordt* T e Lyons bereidt mén de
Zee-- Katten met Potasch. Dus wórdt het een
zeer voedzaamc Spyze, maar die , zo Hippo-
caATEs reeds opgemerkt heeft, den Buik verdopt,
het Hoofd-bezwaart en de Oogen Vér»
duidert, doordien dezelve een dik, flymig
Bloed voortbrengt. Het Afkookzcl van dee-
zen V is ch , niettemin > wordt laxeerende bevonden
te z y n ; en het onaangenaamfte is de
-zwartheid, waar mede dezelve, hoe: lang ook
gekookt zynde, de Saus bezoedelt. ■ Van het
zwarte V o g t, dat men de Inkt der Z e e -K a t
noemt, wordt, op fommige plaatfen, tot een
zagt Purgeermiddel, en van de Eijeren als
een Bloedzuiverend en Pisdryvend Middel, gebruik
gemaakt.
De Z e e ,K a t heeft, als gemeld is , op
I* pEBL» XIV* STÜK* ^