II.
A fdeel*
XI.
H oofdstu
k.
Anys-
Bvom»
hokjes beftaan, ieder een hard Zaad bevattende,
dat naar Lynzaad gelykt, van een aange-
naamen zoeten , doch niettemin fterken Anys-
en Venkel-Smaak Het Zaadhuisje zelf heeft
eenen Smaak van Venkel met eenige Zuurheid
gemengd, en dergelyken Reuk, maar fterker.
Dezelve jwordt ons uit Tartarie , China en de
Philippynfche Eilanden toegebragt. Men neemt
ze , derhalve , Anys van China o f Siberie en
Zaad van Badian (*).
De Boom , . die deeze Zaaden voortbrengt,
door L i N N ü ü s zelf weleer Badianifera. ge-
tyteld, is de naar den Paapen - Mutfen Hout
Boom gelykende van P l u k e n e t i y s , af-
komftig van de Philippynfche Eilanden , naar
Anys ruikende, Nootjes draagende in Sterswys’
vergaarde Hokjes: de Panfipanfi van C a m e l -
É i . Dezelve wordt dikwils hooger dan twaalf
Voeten , met een dikken Stam. Uit de Takken
komen Bladfteelen voort, van een Elle
lang, met el f , dertien of vyftien Vinblaaden
bezet , die dun, gekarteld, geipkst, anderhalf
Duim breed en langer dan de Handpalm zyn.
De Bloemen zyn witachtig , by Risten groeijen
( * ) Anifiira Indicatn ftellatum, Badian diftum, OfKc.Am*
fum peregrinum. C. B. Pin. 159. Anifiim Phiüppinarum In-
fularum, Clus, Hiß, as, Zingi Fru&us Stellatus, five Anifura
Indiciiru. J. B. H iß , I. p. +85. FoeniculurnSinenfe. Redx.
E x p , n a t u r , Cardamomum Siberienfe Patavinorum. Ammann.
tio rt. B o s , Evonymo affinis Philippina Anifum fpirans. Pi.UK,
Alm, 140, Badianifera, LiNN. M&t, Med, p, 180.
jende met Knopjes van grootte als Peper, die II»
Ratswyze meest uit Meeldraadjes beftaan. Afdeel.
De Ster Anys geeft door Deftillatie veel h 0of*d -
Ohe , welke helderer , fyner en welnekendersTUK.
dan de Anys - Olie is. By de Oofterlingen ^nys.
wordt het , in alle opzigten, beter geacht dan
Anys- en Venkelzaad. De Chineezen zyn gewoon,
na den Maaltyd, van dit Zaad te kaau-
wen, om de V erteering te bevorderen, de Maag
te verfterken, en inzonderheid tot het bekomen
van een frisfehen Adem. Dikwils maakt men
daar, met den Wortel Ginfeng, een Aftrekzel
van in warm Water, dat zy als Thee drinken,
tot de zelfde oogmerken: inzonderheid tegen de
verzwakkingen van Lighaam en Geest. Z y
doen het ook wel , om de aangenaamheid, by
Koffy en Thee, en de Anys-Arak wordt ’er ,
in Oostindie, van bereidt. Daar zit meer Geur
en Kragt in de Zaadhuisjes dan in de Zaaden.
Ik heb een Stukje onder den naam van Cortex
Aniji Stellati, dat den zelfden Smaak heeft.
XII. HOOFD