de leden dier huisgezinnen verrigt. De tliee-oogst kan jaarlijks
eenmaal gednrende den regentijd plaats hebben, en duurt ge-
woonlijk zes maanden. Voor den oogst wordt de heester op
eene hoogte van 1? ä 2 voeten gesnoeid, ten einde liij vele
en maische bladeren kunne voortbrengen.
De bewerking der zwarte thee geschiedt op volgende wijze:
In den vroegen morgen van elken oogstdag verzamelen zieh
de leden der huisgezinnen, mannen, vrouwen en kinderen, in
de thee-tuinen, en plukken van een bepaald en afgeperkt getal
heesters alle voor de bereiding geschikte bladeren, welke dadelijk
naar de fabriek worden gebragt, om aldaar in platte bamboezen
bakken aan de hitte der zon te worden blootgesteld, tot dat
ze genoegzaam verflenst zijn. Hierna worden de bladeren binnen
een der vertrekken van de fabriek, bevrijd van de bnitenlucht,
geborgen, ten einde aldaar te fermenteren, hetgeen dooT het
gedurig omschudden met de handen wordt bevorderd. Zoodra
ze dan een’ zekeren graad van geur erlangen, wordt met de
verdere bewerking een aanvang gemaakt. Nu worden er ijzeren
pannen op gewone horizontale fornuizen geplaatst, waaronder
een matig vuur wordt onderhonden. Eene zekere hoeveelheid
bladeren wordt dan in die pannen gedurig met de handen
omgeschud, tot dat ze door de hitte des vunrs eene gom-
achtige zelfstandigheid bekomen, of, zoo als men dit noemt,
gebraden of gaar zijn; waarna ze uit de pannen genomen en
sterk door de handen gerold worden. Wanneer deze gerolde
hoeveelheid onder zekeT luchtig deksel, om de geur niet te
laten vervliegen, bekoeld is , wordt ze andermaal gebraden,
gerold en bekoeld, en gaat men tot de drooging boven een
matig vuur van houtskolen over. De gezegde hoeveelheid wordt
nu in zoogenaamde van bamboes vervaardigde vuurmanden
gebragt, in wier midden een soort van zeef is, waarop weder
kleinere hoeveelheden gerolde theebladeren gelegd worden en wel
in den vorm van een’ kcgel of bal, ten einde de geur in de
bladeren te doen trekken. Na zekere verkregene uitwendige
droogte worden die theeballen successivelijk omgekeerd, geopend,
en eindelijk op de zeef uitgespreid, en verder zoo lang gekeerd
tot dat ze volkomen droog zijn. — De bedoelde vuurmanden
moeten aan de buitenzijden met papier digt geplakt en van
boven tot eene zekere mate gedekt wezen, in dier voege, dat
de thee noch hare geur verliest, noch verbrand wordt.
Voorts wordt de gedroogde thee, voor zooveel zulks noodig
is, gesorteerd, dat is: de grove wordt van de fijner-gerolde
afgezonderd, hetwelk echter voornamelijk met de mindere soorten
geschiedt, dewijl de sortering der eerste kwaliteiten reeds bij
het plukken der bladeren wordt in acht genomen. Dez warte
en groene thee levert op J a v a gewoonlijk drie ä vier soorten
op; doch de verschillende soorten worden voornamelijk verkre-
gen door het onderscheid der gronden en der luchtgesteldheid,
waarin de thee wordt gekultiveerd; terwijl vaak in de theeheesters
zelven verschillende soorten worden aangetroffen, en ook dik-
wijls in dezelfde soorten, doch op verschillende plaatsen bereid,
een aanmerkelijk onderscheid in den smaak ontwaard wordt.
Het plukken der bladeren voor de bereiding der groene
thee geschiedt van denzelfdeu heester en op dezelfde wijze, als
nopens de zwarte thee beschreven is. Dadelijk na de pluk
worden de bladeren naar de fabriek gebragt, en aldaar, u zonder
in de zon verflenst öf gefermenteerd te zijn,” twee- of driemalen
in eene horizontaal geplaatste pan gebraden en daarna gerold,
evenals ten opzigte der zwarte thee is aangemerkt. Doch na de
eerste rolling worden de opgeloste sappen met de handen uit
de bladeren gewrongen, en doet men deze alzoo gewrongen
bladeren in eene andere schuinsche ijzeren pan, welke in een
obliek-gemetseld fornuis is geplaatst. Daarin worden ze nu met de
handen zoo lang rondgewreven, tot dat ze volkomen droog zijn.
De pecco- en zoogenaamde joosjes-thee wordt verkregen van
de bovenste toppen der theetakjes. —
Omtrent de produktie van den theeheester kan men aannemen,
dat gemiddeld de bladeren van 8 heesters voor de bereiding
van e^n Ned. pond drooge thee benoodigd zijn.