Afdeel drie<^erïey w 3’nen » van dien aart,- een zoge-
v* ’ naamde Vim Grceco o f Griekfche, een Goud-
Hoofd- geelen Moskadelle - Wy n , en een Rooden, wat
*1UR' onbetaamelyk Lachryma Chrijli genoemd wor-
saZ >H' dende » waar van de Echte zelden te vinden is
dan in de Kelders van den Koning.
fciKievant' ®nder de Wynen van de Levant, zyn die
wyn en. van Kandia, Skio en Lesbos, van ouds beroemd,
en de Moskadelle Wyn van Tenedos behaag»
de T o u r n e f o r t ongemeen. Hy verheft-
/ ze nogthans niet boven de eigentlyke Griekfche
en Napelfe Wynen. Men maaktze in de gant»
fche Archipel, zo hy belchryft, op een zeer
eenvoudige manier. Ieder heeft in zyn Wyn-
gaard een Steenen Bak, met Sement beftree-
kcn , dien men met Druiven opvult, en na
dat dezelven ’er twee of drie Dagen in gelegen
hebben, worden zy met Steenen gekneusd; het
Sap , dat door een Gat in een Kuip loo p t,
welke laager ftaat, doet men in Lederen Zakken
, en brengt het dus naar de Stad o f naar
een andere plaats , waar die Most in Vaten
o f Steenen Kruiken uitgeüort wordt, omze
te Iaaten gisten of werken. Men werpt ’er ,
inmiddels, drie o f vier Handen vol fyne
Kalk in , en doet ’er 'ook wel Water by , naar
den, eifcb.
Fianfchen Het z y , nu , de Druiven, gelyk in Vrank-
ryk, door middel vaneen Pers uitgedrukt; of
door Menfchen getreden worden, gelyk in Per«
fie; o f met de Handen gekneusd, gelyk in de
Le-
Levant: het komt alles op ’t zelfde uit. Even- Ut.
Wel valt daar in op te merken, dat de kundig-AFi)Kat
Ite behandeling , gelyk in alles, ook hier de HobFö»
beste uitwerking doet. Zo men de Druiven STUK*
van de Steelen plukt, eer men die in de Pers»
kujp werpt , dan beneemt men den Wyn ze- *** *
kere fcherpheidj welke hem minder aangenaam
zou maakem Het eerst uitloopende Sap en de
volgende wel van elkander af te zonderen ,
maakt dat men Soorten bekomt van Wynen;
Dus leveren zelfs de donker blaauwe Druiven
eerst een Witten, dan een bleekrooden , en
eindelyk, een donker rooden Wyn uit. Maar
het voornaam Ite is de vermenging van verfchei-
derley Soorten van Druiven onder malkander,
geevende de eene Soort de Rinsheid, een andere
den Geur , een andere de Zoetheid en
Kragt aan den Wyn. De trap van dceze vermenging
, alleen door Ondervinding te ontdekken,
heeft zekere Wynen van Vrankryk byna
tot de volmaaktheid gebragt, van de beste Raap-
ie Wynen.
De Gisting behoort ook wei in acht genomen
te worden , om een goeden Wyn te bekomen ;
waar van,men, door overhaaling, Brandewyn
Rookt. De Droesfem o f de oitgeperfte Draf
levert, met Wyn , door een tweede Gisting ;
Azyn uit , dien men echter gemeenlyk hier të
Lande van Bier o f Mout bereidt. Bovendien
verfchaft de Wyn den zo bekenden IVynfleii ’
dié als een Korst zig aan dë Vaten zet; zynde ;
■ 1 ■ ■ i ...: A ^
ïU mzL iv. ssöfe, asï