
fl; r rii i l l in
m'••V II!' I.Í
I i. i
I !
' ■
•ir
| p 5 K A K A Ö B 0 0 M.
26 - verder ia de Zon of. in fchuifb'akkea
drie dagen lang, droogen, èn dan ftorc
men ze in zakken o f vaten ter verzen*
dinge naar. Europa. , ,
V. Wa t doet men toch met die Pit-
ten?;
A. Z y bevatten veel dikke o lie , ver»
eenigd. met veel aarde, en een middel*
ilagtig zout, waaruit e®n zamenmengfel
ontilaat, : ’t geen olie- o f gomagtig, ' en
dus vet ; en dik j is. : Eet' men ze rauw ,
dan geeven ze een zwaar vo edfel, » dàt
het bloed en de vogten verdikt, _de maag
bezwaart, en verftoppingen baart. ; = .
V. Dus de Boom fierlyk, de Vrucht
fchoon en verwonderlyk,. de Pitten fraais
maar, heiaas! het gebruik fchaadelyk!
Dit zyn dan de treurige imkomften van
zo zwaaren arbeid!
A. Waarom zo voorbaarig? Duizend din»
gen zyn voor ons in haaren ruwen ftaat
van weinig cu t, .„ o f z e lf fchaadelyk,
■gelyk deeze . Pitten;- dan, in die gevallen
laat ons de Schepper, zyn wy vly-
„tig en onderzoeklievend, niec verlegen.
Gelyk hy den ploeger onderrigt van de
wyze, en hm leert de konst van de aar-
,de om te werpen, en daarin te zaaien,
.je f . XX VII. 26. zo heeft Hy den Mensch
de. konst doen vinden, om het fchaadelyk
' ’ Sap
C H O C O L A D E. m
Sap deezer Pitten allernuttigst te maaken.
De Mexikaanen, die ze veel gebruiken,
hebben ze met * Speceryen getemperd.
Zie dan hier een nieuw voordeel van dezeP
v en , en uit die zamenmenging is yoort-
gekomen. . . . .
■ V . W a t? 1
A. De . ; uitmuntende „; CHOcoLADE, toE
Welker bereiding wy deeze Pitten van Su-
1 riname krygen. Dit .Voortbrengfel is voor
ons van hoog belang, alzo men jaaren
heefc, waarin de gemelde Coloqie ons
tweemaal honderd duizend ..pondsn Kakao over-
gezonden h e e ft, die , in ons Land bereid
en tot Chocolade gemaakt, eenen zeer
aangenaamen en nuttigen Drank levert.
V . Eenen zeer aangenaamen en nuttigen
Drank! Hoe zo dat?
7 A. , De Chocolade . bevat eenen ; grooten
voorraad van fyne vecagcige deelen, ; welk
e n met ' eenige zoete • en meer meelag-
Itige ftoffen vermengd en wel vereenigd,
•een zagt voedfel uitleveren. Veileng,t men
deezen met water, dan- zal zulk een Drank
niet bezwaaren;' ten z y dezelve te fterk
is- gezet, wanneer ‘ hy het nadeel d oe t,
4c weik ■ aan alle vettigheden eigen is,,
,inzonderheid . voor zwakkera maagen, en
die ligtlyk zuur maaken. Een weieig Suiker,*:.
ia . de. toebereiding. : gedaan, helpfe
N 3
; ii
I, ii
I