
omgewerkt, ter wering van insekten. Men ziet dat er in de
geheele cnltuur en behandeling van cacao en koffie, vele treffend
overeenkoinende eischen in acht te nemen zijn.
Als de cacao warm uit de drogerij komt, mag zij niet dadelijk
worden verpakt, aangezien zij dan aan beschimmeling
zou blootstaan. Cacao moet frisch en koel op het gevoel zijn.
Beschimmelde cacao herwint haar natuurlijke kleur, tot
zekere mate, door wasschen met zwak zuur water (verdund
limoensap b.v.) en daaropvolgende droging. Aan gewicht wordt
door deze restauratie echter iets verloren. Een supérieur aanzien
erlangt de cacao door wannen ; zorgvuldige sorteering
verhobgt voorts haar handelswaarde. Het is met dit artikel
als met alle overige producten ; de zorgen die de bereider er
aan hesteedt, worden ruimschoots vergoed door hoogere schatting
en minder gevaar voor teleiirstelling.
Grehruik, Samens te l l ing en Handel.
Het gebruik van cacao ter bereiding* van chocolade en bonbons,
is zeer verspreid en aanzienlijk. Onder de namen van
chocolatine, cocaine, cacoigna, cacaovero, cocaotine e. a. m .
leveren vele fabrieken gelijksoortige artikelen, maar daarom
niet ook van gelijke hoedanigheid af. In Nederland wordt
voortrefielijk cacao-poeder bereid; onder anderen liebben de
fabrikanten van Houten te Weesp en Blooker te Amsterdam,
zicli op dit gebied een goeden naam tot in het verre buiten-
land verworven. Het geheim der fabricage van het wel bekend
oploshaar cacao-poeder, dat met water of melk en een weinig
suiker toehereid, een aangenamen, gezonden en ook voedza-
men drank levert, schijnt wel gelegen in de keuze der cacao-
soort, in goede roosting, fijne vermaling en iiitpei'sing van
liet vet. Analyses van Dr. van Hamel Roos hebben in bedoeld
cacao-poedei’, potaseli en magnesia aangewezen, die hijgemengd
moeten zijn ter bevordering van zijn oplosbaarheid. ')
Het vet, — de cacao-boter, — kan door warme persing
verwijderd worden. De poeder-fabrikanten moeten het afzonderen
én daarom zijn velen van meening, dat vette cacao,
zooals de Oost-Indische, voor poeder-hereiding minder geschikt
is. Anderen daarentegen verldaren dat vette cacao juist hi-
zonder geurig en daarom te verkiezen is.
De goede fabrieken persen het vet llink uit en winnen het
dus als een nevenproduct, dat een waarde bezit van f lO k f 80
per 50 kilogrammen. Meestal lichtgeel gekleurd, aangenaam
van reuk, tamelijk hard, smeltend bij 30° Celsius, wordt
het niet spoedig rans. Als geneesmiddel en als cosmeticiim
in gebruik, dient het eveneens tot bereiding van zuiver stearine-
ziiur en van een zeep, die iiitmuntende eigenschappen heet
te bezitten als men met zeewater wasschen moet.
Bovenal is het cacao-vet echter dienstig ter bereiding van
de z. g. pralines. Amandelen of likeiir, hesloten in een om-
kleedsel van gesmolten suiker, dompelt men in het vloeibaar
mengsel van cacao-poeder en cacao-vet, dat er als een dunne
laag om kleven blijft en verhardt.
Verwarmt men cacao-poeder, dan wordt het ook wel vloeibaar,
maar niet voldoende ter bereiding van pralines. Toe-
*) Wij hebten bier de aandacht te vestigeii op eene nog jeugdige industrie
die ook in Blooker’s fabriek toepassing ondervindt. Het cacao-poeder wordt
n .l. gemengd met vleescbpoeder (carne pura) en daardoor zeer voedzaam.
Een blik met dat „Cacao-poeder met vleescb” van Blooker, werd door ons
beproefd en wij moeten erkennen dat bet noch door zijn niterlijk, nocb door
zijn smaak, de vermenging verraadt, zoodat bet een uitnemend middel geacbt
wordt voor kinderen b. v. , die een kracbtige voeding noodig bebben, maar
moeielijk tot het gebruik van vleescb te bewegen zijn. Ook in chocolaad-
koekjes is bet vleescbpoeder gemengd , maar verraadt ook bier bet niterlijk
niet ; fijne tongen prefereeren tocb de onvermengde zoete cbocolaad.
Het komt ons intusschen voor da t , als men het cacao-poeder , als hierho-
ven vermeld, opzettelijk vermengt, zij bet ook tot verhooging van zijne
oplosbaarheid, men geen recht meer heeft het z u i v e r te noemen.