
B r a z i 1 i a a n s e h e o f W. I. b e r e i d i n g . Bij deze metbode
worden de geoogste vrucbten onmiddelijk van haar vleezige
schil beroofd. In bet klein doen de inboorlingen dit met bebnlp
van bouten molentjes ; in het groot worden kostbaarder , ijzeren
werktuigen toegepast '). De van de vleezige schil beroofde
boonen, — g a b a h , — laat men een etmaal ongeveer op
boopen of in manden liggen, waarna ze worden gewasscben
ter volkomen verwijdering van de aanklevende slijmerige massa.
Op groote ondernemingen gescbiedt deze wassching ook alweder
op meer volkomen wijze, in daarvoor gemetselde bakken. Na
deze wassching beeft de droging en eindelijk de pelling plaats.
Bij de behandeling der vereche g a b a h met water, komen
de looze en onontwikkelde boonen boven drijven. Men doet
wel ze te verwijderen. Op Ceylon werden ze eertijds ver-
zameld en als dr i j fkof f i e in den handel gebracht. Tegen-
woordig komt op de markt in Ne d e r l a n d , de dr i j fkof f i e
niet meer voor. Zij onderscheidde zieh als een groote boon
van lletsgroene klenr en wordt nu vermoedelijk onder de
t r i a g e gemengd.
Bij de längs den natten weg bereide koffie schijnt boofd-
zakelijk gelet te worden op een doorschijnend zacbt groene
kleur: de lijn blauwe.tint heet de supérieure, terwijl het
zilvervliesje niet verdroogd maar veerkrachtig aan de boon
gehecbt moet zijn. De W. I. b e r e i d i n g levert alzoo vooral
de blauwe en groene koffie, die echter dikwijls zeer spoedig
aan verklenring onderbevig is en daarom liefst zoodra mogelijk ,
1) Sinds een paar jaren worden de eenvondige honten molentjes door de
inlanders ook bij de gewone bereiding gebruikt. De Regeering verstrekte en
verspreidde daarvan modellen, die de inlanders zelven kunnen namaken, in
eenige gewesten. In of nabij de koffietuinen worden de geoogste vruchten
daarmede dadelijk van de vleezige schil beroofd. Deze kan dus als mest aan
de tuinen worden teruggegeven. De ontbolsterde vrucbten worden niet gewas-
schen maar dadelijk gedi'oogd. De voordeelen dezer methode zullen nog ervaren
moeten worden, maar scbijnen niet gering; daaronder kan ook de vereenvou-
diging van het vevVoer gelden.
door de producenten aan de markt wordt gebracht. Dat er
de voorkeur aan gegeven wordt, is af te leiden uit het feit,
dat de Regeering in I n d i e een premie aan de bevolking
uitkeert voor de door haar ingeleverde W. I. b e r e i d i n g .
Het zilvervliesje waaraan men, als hiervoren beschreven,
zekere eiseben stelt zoo het aan de boon gelaten wordt, gaf
vroeger aan de S u r i n a ams c h e koffie, — die heden niet
meer aan de Nederlandsche markt verschijnt, — een hooge
waarde. Men hechtte daaraan veel. Het gaf de koffie een
eigenaardig aanzien en sebeen voor zeer fijne tongen zelfs min
of meer te proeven. Over ’t algemeen ontdoet men alle koffie
van het zilvervlies, ook bij de W. I. b e r e i d i n g , want
Ceylon blijft den toon aangeven en de fijnste C e y 1 o n-k o f f i e
wordt met het zilvervliesje n i e t geduld. In sommige streken
van Eu r o p a , als in Zwi t s e r l a n d , is de café a r g e n t é
nog zeer gezöcht.
Opschuriiig:. Emba l l a g e . Transp ort .
Ooed bereide koffie kan niet alleen langen tijd haar goede
eigenschappen behonden, maar deze, onder günstige voorwaarden
, zelfs versterken. Als eerste voorwaarden tot winning
van een edel product, zijn te noemen: tijdige oogst en zorg-
vuldige bereiding. Onrijpe vruchten kunnen geen edel product
leveren ; daarom werd er met nadruk op gewezen, dat eene
sorteering der vruchten ten zeerste de aanbeveling verdient.
Blijven de rijpe vruchten lang in baar vleezig omhulsel, dan
kan er allicbt te sterke gisting ontstaan en worden de boonen
gei l , met z n r e n smaak. Deze iiitkomst wordt almede ver-
ki'egen indien de koffie langen tijd op den grond blijft liggen
en aan den invloed van onreine, dierlijke stoffen blootstaat.
In vroegere jaren placbt men op S um a t r a de koffie te pellen
door ze door b u f f e l s te laten betreden. Deze dieren kon
men moeielijk zindelijkbeid leeren en ’t was dus geen wonder,
3