
rendement, — liet eigenlijk voorwerp der belasting. En al
heeft het nieuwe stelsel van heffîng, op den grondslag der
saccharimetrie, nu geen rnoeilijkheden opgeleverd voor zoover
de analyses in de suiker-lahoratoria van het hestuur der
belastingen aangaat, toch wordt erkend dat de bepaling van
de hoeveelheid kristalsuiker, in het ruwe product aanwezig,
slechts een theoretisch rendement aanwijst, dat ook al niet
dienen kan tot grondslag voor de accijnsheffing. Hiervoor nl.
dient men te kennen het praktisch rendement, —- de zuivere
hoeveelheid geraffmeerd, die fahriekmatig uit de ruwe suiker
van de verschillende soorten, is te verkrijgen. Met andere
woorden : hij de saccharimetrie zou in rekening dienen gebracht
te worden, het quantum van verlies door of hij de
fabricage. Tot heden is dit het geheim van de raffinadeurs.
Inderdaad is de quaestie der suikerhelasting wel een onderwerp,
dat aan de gouvernementen veel zorgen en moeielijkheden
haart. De wetgeving is op dit punt zeer gecompliceerd,
omdat zij rekening te houden heeft met velerlei belangen en
partijen, die hezwaarlijk in harmonie zijn te brengen. Di
schier aile landen heeft men de suiker beschouwd als een
artikel, dat hij uitnemendheid in aanmerking komt voor belasting.
Maar de koloniale producenten hehhen andere belangen
als de heetwortelsuiker-fahrikanten *) en de raffmadeurs komen
hunnerzijds weder met nieuwe overwegingen en bedenkingen
op; geene der partijen mag voor het hoofd gestooten worden,
wil men het welbegrepen, algemeen belang, behartigen.
Engeland liet van lieverlede zijn fiscale eischen glippen en
zag daardoor zijn suikermarkt tot een ongekende hoogte stijgen.
Intusschen — juicht de handel in dien maatregel, de koloniale
H In Duitschland wordt helasting van de hieten, in Nederland
daarentegen van de sappen geheven. Hier schijnt de wetgever nu
niet wars van het denkheeld der invoering, bij fabrieken en raffi-
naderijen, van het exercise-stelsel, dat, door belanghebbenden, en
zeker met recht, verfoeid zou worden.
producenten en de raffmadeurs daarentegen, schijnen er weinig
vrede meê te hehhen.
Het belastingstelsel, dat in Nederland en andere staten
vigeert, heet drukkend door formaliteiten alsmede door kosten
en heeft langen tijd het verwijt gedragen, dat het vooral de
raffmaderij en buitengewoon hevoordeelt. Wat daarvan zij, nu
weder aan een algeheele herziening gedacht wordt, achten
wij ’t minder noodig dit onderwerp nader te beschouwen en
zullen wij ons thans hepalen tot de aanwijzing der middelen
voor suiker-onderzoek, d. w. z. tot een vluchtig overzicht van
de saccharimetrie.
De handels-scheikundigen geven de uitkomsten van hunne
suiker-analyses, op z. g. titrage-hilletten, in den volgenden
vorm af;
,,Kristalliseerbare suiker (polarisatie % ) a — a
Onkristalliseerhare „ (glucose) -■—-b
Asch................................................................ c — c
W a te r .............................................................d —-d
Organische niet-suiker................................ e — e
100—loo'
Deze suikers titreeren zuiver:
a — 5 X c en a —^5 X c —-b.
Om het niet-voorkomen van b in de eerste rij te verklären,
•diene het volgende.
Rietsuiker (ruwe) reageert min of meer zuur en heeft een
aangenamen, geurig zoeten smaak; de ruwe beetwortelsuiker
daarentegen reageert alcalisch en is minder aangenaam, dikwijls
ietwat scherp van smaak. Door de raffinade wordt uit
beide producten dezelfde suiker — saccharose — afgezonderd,
vrij van vreemde bij mengsels als in de sappen der grondstoffen
voorkomen. Het is nu de glucose, die in de ruwe rietsuiker
21