
70
h e t v reem d , dat een tegenwoordig zoo algemeen verspreid
genotmiddel als de thee eeuwen lan g binnen de grenzen van
China en Japan besloten b le e f, men mag niet v e rg e ten , dat
ju is t die beide landen bij uitnemendheid getracht hebben alle
aanraking met de westersche Volkeren te weren.
In het begin der XVII® eeuw werd de tbee in Europa
gebracht, maar nog in het midden dier eeuw gold ze, in
kleine partijen zelfs, als een vorstelijke gilt. In Brügges
dagboek is opgeteekend, dat in 1659, „koffie, cbocolaad en
een soort van drank, tbee genaamd, bijna in elke straat van
London verkocht werden” . De drie g e n o e m d e artikelen werden
reeds in 1660 door h e t Engelsche Parlement belast en de
o-eschiedenis der thee-belasting in Engeland blijft inderdaad
een merkwaardige bijdrage to t schatting van den mvloed die
belastingen uitoefenen op de invoeren en het verbruik .a n
liandelsartikelen.
In de kofiiehuizen vond ook de thee spoedig haar plaats
en een der eerste theeverkoopers in Engeland was Thomas
Garwav, wiens koffiehuis „Gari-aways” heden nog bestaat en
te London de gewone verzamelplaats is van allen die zieh
met den handel op het Oosten bemoeien. Garway verkocht
niet alleen het thee-aftreksel manr ook de thee zelve en we
aanvankelijk voor 60, later voor 50 shilling per pond.
Even als de koffie ondervond ook de thee haar vooi
tegenstanders. In 16M schreef T iilp , in 166^
in 1778 B on tek o e , een verbandeling ten gunste der thee
Laatstgenoemde beweerde dat de maag best een paar honderd
kopjes tliee verdragen kan en thee was in zijn oogen „het
exc ellen tste kruijd” . ^
In waarheid heeft de scheikundige samenstelling dei thee
veel overeenkomst met die der koffie. Beide bevatten: momatische
o l i e , C a f f e i n e of Th e i n e , die mdentisch zijn, en
andere stikstofhoudende zelfstandigheden. Payen stelde de
thee-bladeren, als zoodanig gebruikt, m voedende kiact
boven alle bekende plantaardige prodncten. De asch der onder-
* N lich t rood gekleurd ten gevolge van
t r t e c o x y d r D e hierna volgende ciifers zijn de uitkomsten
van onder Mulder’s leiding v e rn ch te analyses.
Groene thee.
Zwarte thee.
. . . 0,60
. . . 1,84
Aromatische o lie .................. ...................
Ghlorophyl................................ ’
Was ................................ U,Aö.... ...........
B a rs ':.................................... 2.22...............
..................................... 8’®®..............
Looizuur............................. « ’»O................
Theinc ..........................
. 3,64
. 7,28
.12,88
. 0,46
Extractiefstoffen.................... ^ , 8 0 ..................... - ^ 3 6
........................^3,80..............
............................1?’0 8 * . 28,32
C e l l u l o s e . . . . . . . ^ ................ ’ g^24
Anorganische sto ffen 9, ...........
De groene thee blijkt rijker aan de '- e s t e " d “ le„
dan de zwarte en deze verscbillen laten zich nit de nader
te bespreken bereidingswijze verldaren.
Pelig o t onderzocht 20 soorten van ee iii
op haar watergehalte en oplosbare
middelde uitkomsten verkreeg h i j , vooi zwai ,
“ voor groene 8 V. «ater. De groene soorten s onder «
à 48, de zwarte 31.3 à 41,5 ten honderd aari water af.
7o ler vond in 100 deelen lirehtdroge Hirnalaya-tlree, 4 95
A 5 38 stikstof 4 94 theine en 5,63 asch en van dezelfde
r ^ h è f d e î : : : " u j bn 0— 0* n ' e ^ - t
36,26 deelen extraet fop 100" " '“““ L g ’g L X
on 3 56 stikstof. In de uitgetrokken bladmassa (58, / , )
werdln 1.80 asclr en 2,26 stikstof gevonden.
Wil men de thee gebruiken, z. g. - ^ t e n dan grot men
eerst een weinig kokend water op, dat men onmiddelijk weder at-
sehenkt, ten einde de tlieebladereir een oppervlakkige wassclimg
ilÚ