
bevorderd wordt. Ter goede bewaring van de gebrande koflie,
slnit men deze na hare bekoeling goed a f, en men brengt ze
niet tot poeder voordat men haar gebruiken wil.
Onvoldoende branding is al even kwaad als een te ver ge-
drevene. Bij onvolkomen branding is de noodzakelijke schei-
kundige omzetting in de boonen niet volledig ; bij een overschrijding
der grenzen gaat daarentegen een deel der beste
stoffen vei'loren. De branding zal volkomen zijn, wannneer
de boonen haar maximum van volnmen en een glanzend
bniine tint verkregen hebben. De gebrande koflie moet noch
te grof noch te lijn gepoederd worden en voor haar extractie
dient men goed kokend of kond water, bij geringe hoeveel-.
heden te gelijk, en over het geheel geevenredigd aan de hoe-
veelheid koffie die men benut, te gebruiken. De beste ver-
houding scliijnt 1 koflie op 10 water te zijn. Gereedschap
van blik moet ontraden worden; de voorkeur verdienen zilveren
of porceleinen filters en kannen.
De Arabieren, die de kinist van kofliezetten bij nitnemend-
heid verstaan en de fijnste koffie voor zieh zelven bouden,
branden de boonen boven een komfoor, in een zilveren lepel,
telkenmale wanneer zij er gebruik van maken willen. Er
wordt diis geen koflie in voorraad gebrand. In een mortiertje
wrijven zij vervolgens de gebrande koffie tot poeder, dat
dadelijk afgetrokken wordt en zonder toevoeging van melk of
siiiker drinken zij de koffie uit kleine kopjes. Men eischt van
den drank een bitteren smaak nevens krachtigen geui-.
Is het onmiskenbaar d a t, over bet algemeen, de koffieboonen
met te weinig zorg gebrand en vermalen worden, ook zal de
smaak der koffie zeer afhankelijk blijven van de wijze waarop
men haar, — naar den hiiishondelijken term, — zei en van de
onbekrompenheid waarmede over het genotsmiddel bescbikt
kan worden.
Het groot belang van een zorgviildige kofliebranding s])reekt
ü. a. nit het feit dat reeds in de vorige eeuw, patenten daarvoor
genomen werden en men in 1879, te Londen de ,,Improved
coffee roasting Company” opriclitte, die de koffie
brandt met boliulp van gasvlamrnen, in daarvoor eigenaardig
ingericlite cilinders. In 35 minuten loopt het procès van roosting
en bekoeling af en wint men van 112 ]ionden boonen, 98
ponden gebrande koffie. Met een volledige roosting gaat bij
deze inrichting een minimum verloren, zoodat zij ook een
belangrijk econornisch voordeel verzekert.
De aangename geur die gebi-ande koffie vei-spreidt, wijst
er op dat zij gestadig iets van hare meest gewaardeerde
eigenscliap verliezen moet en verklaart dus liet voorsclirift
dat men liefst niet meer branden moet dan voor dadelijk ge-
brnik noodig. Moet men toch zekeren voorraad branden, dan
sliiit men dien goed af en vermaalt eei-st wanneer men de
koffie zetten wil. Door de verpoedering toch wordt eene aan-
zienlijk grooter oppervlakte aan de Inclit blootgesteld en daar-
mede een evenredig grooter gevaar voor verlies bedreigd.
Dr. Short te Madras roernt de gebrande en genialen koffie
zelfs als een krachtig desinfecteerend middel, dat in gesloten
duQe, mnile vertrekken , de lucJit kan zniveren.
Verliest de gebrande koffie van lieverlede aan geuriglieid.
ook de rauwe boonen zijn gevoelig voor invloeden van biiiten.
Iioe zorgvitldiger de rijpgeoogste vruchten bereid werden
des te beter en langer znllen zij aan invloeden weerstand
hieden, maar ook de best bebandelde koffie ondergaat op den
dmir eenige klenrsveranderingen en daarbij niet zelden ook
verlies van lioedanigheid, indien zij niet in een znivere en
droge atmospheei- bewaard kan worden. Monsters koffie, be-
■waard in llesschen die gestadig aan het licht zijn blootgesteld
en nu en dan zelfs geopend worden , kunnen om die reden
geen standvastig aanzien behonden en den keui'enden en sdiat-
tenden onderzoeker niet tot een jniste of degelijke vergelijkiiig
strekken. Standmonsters moet men initsdien om de drie of’
ze.s maanden verwisselen, althans zeer zeker verifieeren.