
Het schijnt dat de beteekenis der namen in China, in sommige
merken eene andere is dan die er in Engelscli- en
Nederhindsch-Indie aan gehecht wordt. Zoo beweert men dat
de benaming Boei of Boliea, minder een verschil in stuk en
qualiteit zou aan wijzen, dan wel in oorsprong nit een door
den naam aangeduide streek in China. Daai- deze thee ecliter
gewoonlijk iets grover bewei'kt zou zijn, liebben de fabrikanten
buiten China, gemeend den naam van Boey of Bohea, aan
alle wat grover bewerkte merken te mögen geven, die uit
den aard der zaak uit het meest grove en oiidste blad bereid
worden. Hetgeen van lijner blad toevallig minder goed gerold
en niet spierig en gesloten werd, komt bij liet zeven en
sorteeren onder den Boey terecht, die daardoor in qualiteit
verbetert; de Boey kan hierdoor, wat kracht en schenk aan-
gaat, soms zeer goed zijn. '
Bniten de genoemde vier hoofdmerken heeft men in de
groene thee nog de Joosjes, die, wat het blad aangaat, zoowel
met de Hysant als met de Thungkay overeenkorat. De
Joosjes-thee toch ondergaat een eigenaardige bewerking, een
rolling met de viiigertoppen der vrouwen hand, blad voor
blad, waardoor kleine bolletjes of kogeltjes gevormd worden.
(Men denkt bier onwillekeiirig aan het pillen-draaien!) Het
iijnste daarvan, van Uxim en Hysant-blad gemaakt, wordt
g u n - p 0 w d e r genoemd, ofschoon het meer ten rechte h a i 1-
s h 0 1 wai'e te noemen, aangezien het meer op bagel dan op
biiskruit gelijkt. De hoogere waarde aan Joosjes-thee gehecht,
behoort tot de ma r k e t - f a n c i e s (Dat men in de thee-
industrie zooveel Engelsche namen ontmoet, is zeker te danken
aan de omstandigheid dat Engeland de grootste theemarkt
der wereld bezit) even als het bij de koflie met de z. g.
mannetjes-kofiie gesteld is. De gemiddelde qualiteit der Joosjes-
D Langeii tijd was men van meening dat de zwarte thee afstamde van
een bijzondere theesoort, The a Bohe a en de groene bereid werd van Thea
s i n e n s i s of v i r i d i s.
thee staat in werkelijke waarde beneden de Uxim en zelfs
— ten deele althans — beneden de Hysant.
Tusschen de vier boven omschreven hoofdmerken heeft
men nu nog de mengsels. Di de groene thee de z. g. Young
Hysoii, die tusschen de Uxim en Hysant staat en ook grove
Uxim of fijne Hysant genoemd zou kunnen worden.
In de zwarte tliee, de Pecco-Souchon, de meer zeldzame
Pecco-Coiigoii, de Soiichon-Boei en de Congo-Boei, waarvan
de namen alleen reeds genoegzaam het karakter aanwijzen.
Verder vindt men nog de gebroken merken (broken teas) als
Broken Pekoe, Broken Souchong, Broken Congou en de
Broken tea.
De drie eerstgenoemde namen worden aan de Pekoe,
Souchon en Congo gegeven, wanneer het stuk meer dan
gewoonlijk vergruisd of gebroken is , de broken tea een
mengsel is van alle merken, met uitzondering van het
Boei-blad, voor zooverre dit althans geelachtig of rood van
kleur is, daar de handel geen hontkleiirige broken tea aan-
neemt. Valt deze thee wat bont nit, dan ontvangt ze eer
den inferieuren naam van stof boei.
De meening van Hollandsche makelaars, dat de thee soms
opzettelijk fijn gehakt zou zijn, af te leiden uit de qualifi-
catie haksel, die men meermalen op de taxatie-lijsten aantreft,
is ten eenenmale ongegrond. De platte bladstnkken
zijn veelal toevallige en altijd ongewenschte producten der
thee-rolling. ’t Zijn stiikjes blad van groveren aard, die zich
niet geplooid en gesloten hebben, die te vezelig zijn om zich
tot die spierige rolletjes te vormen, welke de Engelschen
w i r y (metaaldraadvormig) noemen, of wel, het zijn stukjes
fijner blad, die toevallig aan de rollende bewerking zijn
ontkomen.
Weinig gezocht in den handel is de s t o f (dust),' een
product evenwel dat, zoo ’t niet opzettelijk met ware stof
gemengd werd, qualitatief inderdaad tot de supérieure theesoorten
behoort. Het ligt toch in den aard der zaak, dat het