
NASCHRIFT.
Wij waren van meening dat goed droge gabah ook in
Europa een goed gekleurd en kleurhoudend product moet
leveren. De beer Pies van Java antwoordde ons: ,,lk begrijp
niet dat de in Holland gepelde koffie zoo spoedig ontkleurt.
Mijns inziens moet dat geweten worden aan de omstandigheid
dat men de gabah vóór hare pelling nog niet eens flink over-
droogt. Dat doet men bier en de koflie houdt dan vrij wel kleur.
Niemand zal zijn gabah pellen alvorens baar eerst nog een
paar dagen te hebben gedroogd. Op reis naar Europa en ook
in Europa, zal de gabah vocht aantrekken, vooral indien niet
alle slijm goed afgewasschen werd. Dat opnemen van vocht
werkt niet direct schadelijk op de kleur, maar als de koffie
na de pelling weder water verliest, dan wordt ze bont.
Men moet dus zorgen dat de gabah flink droog zij vóór men
ze pelt. Is ze in-droog dan zal de gepelde koffie geelgroen
zien, maar intensiever van kleur worden door opname van
vocht. Geeft men hierop acht dan zal de kleur zieh beter
houden.”
Wij kunnen ons met deze verklaring volkomen vereenigen
en voegen er bij d a t, wenschen de indische planters hun koffie
in Eui opa gepeld te zien met voortdurend en zeker succès,
dan moeten zij uitnemende zorgen aan de zuivering en de
droging der gabah wijden en vooral ook geen drijfkoffie onder
die gabah laten, daar zij in de molens gebroken wordt en
tot nieuwe klachten aanleiding geven kan.
THEE,