
smaak te zoeken is, niet afhankelijk te zijn. Die kleur kan
zieh niet alleen onder verschillende invloeden wijzigen, maar
zij is ook afhankelijk van de bereidingswijze en de hieraan
gewijde zorgen. Als men versehe koffieboonen aan den invloed
van am m o n i a - gas blootstelt, worden zij blaiiw-groen ge-
kleurd. De boonen bevatten v i r i d i n e - z u u r , welks am-
monia-verbinding de blauw-groene tinten vertoont. Die ver-
binding is echter gemakkelijk ontleedbaar en daaraan zeker
toe te schrijven de betrekkelijk snelle klenrsverandering die
de blauw-groene koffie ondergaat.
Evenmin kan de grootte der boon de qualiteit der koffie
beheerschen, zoo die qualiteit in den smaak gezocht wordt.
Oude koflieboomen produceeren meestal kleine boonen en de
in den bandel zoo gezochte mannetjes- of parel-koffie is altijd
klein van stiik.
De meeste koffiesoorten worden in den handel naar de plaats
barer herkomst benoemd. Oefenen klimaat en bodem ontegen-
zeggelijk een grooten invloed op de soorten en variëteiten iiit,
zoodat deze alleen door de verspreiding van de cultuur in
onderscheiden werelddeelen en landen ontstaan zullen zijn,
na betgeen wij omtrent oogst en bereiding aanteekenden, zal
het begrijpelijk zijn, dat niet aile koffie van dezelfde streek,
hierom alleen ook, van dezelfde hoedanigheid behoeft te zijn.
Als type van edel product heeft altijd de Mokka-koffie
gegolden. Meermalen zijn Mokka-zaden uit Arabie op Java
gekweekt, maar zoo niet onmiddelijk, dan toch bij de voort-
kweeking, A'erliest de Mokka op Java haar karakter. Een
tiental jaren geleden voerde men op Java de I_i iberia-koffie
in (nit de Repnbliek Liberia ter westkust van Afrika). Deze
koffiesoort werd hoog geroemd, zoowel wegens haar snellen en
krachtigen groei en haar mindere gevoeligheid , als wegens baar
bizonder groote vrucht en de supérieure qualiteit der boonen.
Al spoedig scheen die nieiiwe koffie de cultuur met een
gebeele revolntie te bedreigen, op zijn minst de gewone koffie
te zullen verdringen. De uitkomsten hebben tot heden niet
aan de verwachting beantwoord ; de Liberia doet in gevoeligheid
niet onder voor de Java; baar vrucbten zijn niet altijd
grooter en omtrent baar smaak zijn de gevoelens verschillend.
Van de in Indië gekweekte Liberia-koffie hebben nog geene
aanvoeren plaats gebad; de op enkele ondernemingen in bet-
leven geroepen cultuur is trouwens nog zeer jong. Toch beeft
men reeds enkele monsters kunnen zenden die zwaarder en
niet zoo los als de echte Liberia en ook minder groot van
boon bleken te zijn. Te Rotterdam en te Liverpool kwarnen
van tijd tot tijd kleine partijtjes koffie nit Libella en bedongen
10 à 15 pCt. hoogeren prijs dan goed ordinaii'e Java’s. Daar
het artikel echter nog maar als een bandels-cnriositeit in
aanmerking komt en bij de consumenten zoo goed als onbekend
heeten kan, zal men vooreerst nog voorzicbtig blijven moeten
ten aanzien van een bepaalde nitspraak. Onder die aangevoerde
partijtjes heeft men twee variëteiten onderscheiden : (onder de
op Java gekweekte Liberia’s zijn minstens reeds vier variëteiten
opgemerkt) waaronder de z. g. L i b e r i a - r e u z e n k o f f i e ,
die buitengewoon groot van s tu k , — lang-ovaai, en vuilbruin
van kleur is.
Een andere koffiesoort, de L a u r i n a , werd van Mauritius
naar Java overgebraclit, vele jaren geleden reeds. Men roemde
haar om baar mindere gevoeligheid voor winden. Zij ontwikkelt
meer beesteraditig en brengt puntige zaden voort. Soinmigen
roemen baar smaak; velen noemen baar bitter. Op de iiiarkt
geldt ook deze koffie nog als een curiositeit. Den 26en Jan. 1882
werden te Amsterdam twee balen verkocht ad 40 cents, een
prijs die niet ongunstig kon heeten bij de over ’t geheel zeer
lage nuirkt, docli volstrekt nog niet liaar liandelswaaide
aanwijst. In den regel kunnen kleine partijen koffie, zoo zij
de bizondere aandaclit trekken, wel eens een bnitengewonen
prijs bedingen; toch heeft men op dezen, bij aanzienlijke
aanvoeren dan niet meer te rekenen.
Het zou inderdaad een oninogelijke arbeid heeten kunnen,
volkomen monnikenwerk, te streven naar besclirijving van
4