I. boom genoemd z y n , om dat dezelve van de
Afdeel. voornaamfte nuttigheid is , wordende tot het
Hoofd- teifferen gebruikt. De Wyngeevende eigen-
stuk. fchap , naamelyk, is bytia de eenigftè, welke
hem van belang doet z y n , en hier in volgt
hy aan den Lofltar , die wederom aan den
Kalappus - Boom in deezen volgt* Van beide
* Zie de laatften is reeds gefproken * . Het teiffe-
bhdz. 266,ren verfchiIc hier een weinig * doordien niet
de nog geflootene Scheede, maar de Tak van
den Bloemileng gekneepen, geklopt en gekneusd
w o rd t, tot dat de Bloemen beginnen
te verflenzen; dan fnydt men den Tros a f,
en hangt aan de Stomp een Vaatje , P o t ,
Kalabas , o f Bamboes - Rie t , om het uitdruipende
Vogt op te vangen. Veeltyds wordt
’er maar een Zak toe genomen , die van de
onderite Schors der Sagoe - Takken famenge-
naaid is en dan met een Lapje van boven
tegen ’t invallen der Vuiligheden toegedekt
wordt : als in de Afbeelding kan gezien worden.
Doorgaans neemt men dien Ontfanger
tweemaal ’s daags a f ; doch het druipen van
de Boomen is ongelyk. Ook wordt niet altoos
de Tros even fchielyk afgefneeden. De
Amboineezen maaken eerst eene Infnyding in
den Tak , en hangen het Vat daar aan, tot
dat alle de Bloemknoppen afgevallen z y n : die
van Java en Baly fnyden den Tros van den
gekneusden Tak aanftonds a f , en verder dage-
lyks een Schyfje van den Tak * ’t welk de
Boomen zo. niet uitmergelt, als de manier I* ^
der Amboineezen.
Deeze Drank o f W yn , zelf Sagueer g e -H oofd»
naamd, i s , zo als hy verfch uit den BoomSTUK-
getapt wordt , helder , flegts een weinig dik-
ker dan de Towak van den Kokosboom, van den sa-
Smaak en Kleur als yerfche Most; maar, w a t j^ ^
Kaande , wordt hy troebel , witagtig en een
weinig fcherp. Men drinkt hem, verfch zyn-
de , weinig , om dat hy dus voor ongezond
gehouden wordt, loslyvig maakende, gelyk de
Druiven - Most. Om hem tot den gewoonen
Drank te bereiden, wordt hy in groote Potten
gegooten , en dan doet men ’er iets in ,
dat hem, onder ’t gisten,, eenigszins wrang en
bitter maakt ; op gelyke manier als hier met
het Bier g’efchiedt. Veelerley Wortels o f Schor-
fen , ja zelfs Medicinaale Kruiden , worden
daar to e , naar ieders verkiezing , o f naar den
Smaak des Lands , gebezigd. In ’t fchenken
moet hy wat fpringen, gelyk Rinfche W y n ,
doch niet fchuimen. De. Europeaanën , die
nieuwelingen zyn , hebben ’er in ’t eerst een
afkeer van , doch naderhand heeft men gezien
dat zy ’er zodanig op, verflingerd werden, dat
zy den Sagueer boven W yn verkoozen. Men
kan hem dan , in dit o p z ig t, by onzen Jene-
ver\ vergelyken ; te meer, dewyl hy zeer ligt
dronken maakt. Ook heeft hy de eigenfchap,
van best te bekomen aan Menfchen van een
flerk Geitel en die zwaaren arbeid doen, o f
D d zig