I. rig met Water begooten, wordt met de Han-
Afdeel. (jen gekneed, en tegen die Teems aangedrukts
Hoofd- zp dat het fynfte met het Water daar door
«tok. fchiet, vallende in een foort van Tobbe, daar
onder ftaande. Na het bezinken tapt men het'
Water a f , en neemt het Meel daar uit', ’t
welk, zo fyn en wit als Kalk zynde, in Korfjes
van groene Bladen gedaan wordt, waar in
men het bewaaren en zelfs verzenden kan.
Het Overblyfzel, dat roodagtig is en’ daar men
geen meer Meel uit kan krygen , wordt op
een hoop gefmeten voor de Varkens, o f , zo
het leggen blyftJ* dan groei jen daar zeer lekkere
Kamperhoeljes o p , en ’er teelen dikke
Wormen in vo o r t, die ook van de Indiaanen
tot Spyze gebruikt worden , na dat zy aan ’t
Vuur zyn gaar gebraden.
Hoe men Het meefte Sagoe-Meel wordt tot het bak-
<laar bakt°d k-en van Br°°d gebezigd. Men heeft daar toe
* zekere Vormen , ih Steenen uitgehouwen, van
veelerley grootte -, wordende de besten o p ,’t
Eiland Uliasfer gemaakt , zegt R u m p h iu s .
Ieder' Steen is in eenige Holletjes, naar believ
en , o f ook wel maar in ééne holligheid verdeeld
; waar in men, na dat de Steen ter deeg
is heet gemaakt, het Meel uit de gedagte
Korfjes'giet, dat dan aanftonds tot Koeken o f
Brooderi wordt. Deeze Brooden zyn doorgaans
vierkant o f regthoekig, doch in grootte en dikte
zeer ongelyk. De gemeene Sagoe-Broö-
vd en , op Ambon, zyn bykans een half Voet
. tong
W
lang en drie o f vier Vingeren breed, midsga- 1.
ders wit en broofch, maar op Ceram zynze Afdeel-
vecl dikker. en harder, ja aan de hoeken als h 00?’d_
verglaasd. Van de Eilanden Key en Ara k o - stuk.
men ’er van anderhalf Voet Itng', een half
Voet breed, en omtrent een Vinger dik. De
allerbesten worden gemaakt op de Uliasferfche
Eilanden, zynde ongevaar een Handbreed in ’t
vierkant groot. Men neemt daar toe zeer fyn
en wel gezift M e e l, ’t welk deeze Broodjes -
ros maakt van Kleur , verfch zynde zagt en
zeer lmaakelyk; byna als ons nieuwbakken
Brood : maar, oud zynd e , wordenze zo hard
als Steen, doch men kanze in Water weeken
en dus gebruiken. De Ceramze Sagoe - Koeken,
die de grofften zyn, kunnen het langfte
duuren, en zyn dus best tot Voorraad op lange
Reistogten. De meefte Sagoe komt gekorreld
van Ambon en de- beste , die men Bloem van
. Sagoe noemt, zynde Sneeuwwit en zeer fyn eg-
korreld, van Japan.
Van deeze Sagoe o f van de Brooden kan men ^r»p_of
zeer gemakkelyk een voedzaame Bry kooken; sagoa-
?t zy met Kokosnooten Melk alleen , o f metMee!*
Water , Zout en Speceryën. Een dergelyke
Bry , Papeda genaamd , wordt van het Meel
zelf en op dergelyke manier toebereid , als
men in Europa van Meel de zogenaamde W a teren
Bry maakt; wordende deeze Oostindi*
fche ,, die ruim zo taay fchynt te z y n , aan
Klontjes met zekere Saus gegeten ; als wan-
T 4 neer
EZ. Deel, i. Stuk,
pi
i É