
q. Suiker.
s. Muscovado-suiker.
f. Suiker.
Plantage la Rencontre, Distr. Para.
n la Paix,Distr.Boven-Suriname.
u Voorburg, / //
» Bleijendal, » «
u .Model der snikerplantage Kroonenburg, aan de rivier
Commewijne in Suriname. Gesclienk van den Heer
M. H. Insinger te iVnisterdam.
Na (le nitvoi'i'ige en uitninntencle bescbrijving van de suiker
door den Heer K. W. van Gorkom in het 2e stuk van het le deel
van den Catalogus, behoef ik mij sleclits te bepalen tot datgene,
wat meer bepaaldelijk Suriname betreft.
De suiker-cultiuir gaat daar schrikbai'end achteruit. In de be-
schrijving van Suriname door Jhr. C. A. van Sypesteijn, nitge-
geven in 1854, vindt men vermeld 96 suikerplantages en als
nitvoer van suiker in de jaren 1830 tot 1852 gemiddeld 15 millioen
K.G. ’sjaars.
In het Koloniaal verslag over 1885 vindt men slechts 28 piantages
waarvan er 4 reeds opgehouden hadden te werken of dit
althans spoedig zouden doen, en in dat over 1886 vermeld, dat
de piantages Lunenburg in Boven-Cottica, Alkmaar in Beneden-
Commewijne, Catharina Sophia in Beneden-Saramacca on Burnside
in Coronie kunnen gezegd worden geheel verlaten te zijn en dat
op de piantages de Hoop, St. Barbara en de Guineesche Vriendschap
in Boven-Suriname de suikercultuur door die van cacao is
vervangen. Het aantal piantages wordt daardoor verminderd tot 17.
De productie neemt ook in gelijke mate af, hoewel in 1886 de
quantiteit weder iets meer bedroeg. A'olgens het regeeringsverslag
was de prodnctie in:
muscovado. vacuumpan. totaal.
1883. 5.643.142. 4.550.097. 10.193.239 K.G.
1884. 3.459.404. 3.769 014. 7.228.418 tt
1885 2.177.375. 3 253.858. 5.431.233 tt
1886. 2,279.215. 4.703.034. 6.982.249 tt
Naar de bewerking onderscheidt men:
1°. Muscovado-suiker. — Het sap wordt verdampt in open
pannen, door bijvoeging van kalk en afschuiming gezuiverd en
tot de noodige densiteit uitgedampt: men laat de vloeistof dan
71
in vaten loopen, waarin het kristalliseert en geeft aan de melasse
gedurende een drietal weken de gelegenheid om uit te vloeien.
Men ziet, dat deze de oude methode is, welke ook in 0. Indie
zoo lang gevolgd is.
2°. Vacuumpan. — Hierhij maakt men gehruik van z.g. appareils
à triple effet, en centrifugeert de gekristalliseerde suiker
daarna. Men defeceert het sap in afzonderlijke, door stoom verwarmde
pannen, schnimt het zooveel mogelijk af en dampt het
dan uit in de genoemde toe.steIlen à triple effet. De verdamping
heeft dus niet meer in open pannen plaats, maar enkel bij afsluiting
der lucht en op lagere temperatuur, zoodat de productie
van gekristalliseerde suiker grooter wordt. De centraalfabriek
(1er Nederlandsche Handelmaatschappij op Marienburg maakt
daarenboven gebruik van zwaveligzuur, dat rednceerend werkt
en (le kienring van bet sap min of meer verhindert.
3°. Sommige fabrikanten maken nog gebruik van open pannen
in combinatie met vacnurnpan en centrifuges.
Uit het medegeelde blijkt, dat men, al is het dan langzaam,
de suikerfabrjkage tracht te verbeteren door de invoering van
nieuwe toestellen en door de toepassing van hulpmiddelen, door
de wetenschap aan de hand gedaan.
Zoo wordt het riet tegenwoordig vermalen tusschen walsen,
die door stoom worden gedreven. Op de plantage „Rüsten werk”
van de Heeren Gulcher te Amsterdam is een fabriek in aanbouw,
waar de ampas, d.i. het uitgeperste s u i k e r r i e t , aan een maceratie-
proces voigens het systeem Eydman zal worden onderworpen.
Toch blijft het nog de vraag of Suriname de nog bestaande
suikercrisis het hoofd zal kunnen bieden, vooral als men in aanmerking
neemt hoe verbazend de suikerprijzen zijn gedaald; zoo
bedroeg de prijs der ruwe suiker per 100 K.G. te Hamburg, in
188-1 50, in 1882 49, in 1883 46, in 1884 36 en in 1885 26 R.M.
Men leest dan ook in het Koloniaal verslag over 1886, dat in
het belang der nog bestaande piantages, welker behoud voor de
kolonie van zoo overwegend belang is, andermaal eene verorde-
ning werd afgekondigd met de strekking om het uitgaand recht
op suiker, melasse, rum en dram tot 31 December 1887 niet te
doen helfen.
De totale uitvoer van muscovado, vacuumpan gewasschen..