
ze met olie of boter, peterselie, gehakte knoflook of ui,
peper en zout en doe er op bet laatst een weinig citroensap
bij.
Sommigen bakken ze in de pan met olie, reuzel en boter.
FISTULINA HEP.ITICA (bOOMBIEFSTUK).
Neem de kleinste, zij zijn malscher en licliter verteerbaar.
Na schoongemaakt en van vezelige deelen ontdaan te
zijn in kokend water doen met peterselie, peper, zout en
op het laatst eenige eierdooiers. Velen braden haar onder
heete asch, na ze eerst in stukken gesneden te hebben.
MORIELJES, HELVELLA’s 611 PEZIZA’s.
Morieljes moeten herhaaldelijk gewasschen worden zooals
vooraan in dit opstel reeds gezegd ; dan worden zij in
vieren gesneden. Men stooft ze in een kastrol met boter,
peper, zout, peterselie en een stukje ham. Gedurende een
nur iaten koken eu nu en dan bouillon bijvoegen daar
zij niet veel water bezitten. Wanneer zij gaar zijn, binden
met eierdooiers. Men kan ze opdoen op stukjes gebakken
brood.
Groote morieljes worden met kalfsgehakt gevuld en in
ecu kastrol gedurende een nur gestoofd.
Helvella’s eu Peziza’s ivorden op dezelfde wijze toebereid.
In de Fransche iverken over zwammen zijn nog veel meer
recepten opgegeven ; ik meende' met de vermelde, waar-
onder ook voor kleine beurzen, te knnnen volstaan.
In jaren d a t er A^eel zwammen zijn en men die wil be-
Avaren, maakt men ze goed droog en laat ze in de schadu\\-
op een niet A’ochtige plaats drogen op rieten matten of
men rijgt ze aan, zorg dragende, d a t zij elkaar niet raken ;
Avanneer zij bijna droog zijn, kan de kachel het Averk a^oI-
tooien.
Alle ZAvammen AA-'aarvan het A'leesch niet sappig is, kunnen
op deze wijze gedroogd Avorden. Wil men aldus ge-
conserveerde zAvammen gebruiken, dan wascht men ze
eerst om het stof te doen verdAA'ijnen en zet ze vervolgens
twaalf of tien en tAV intig uren in lauw water ; liever in
bouillon of melk, om ze te doen zwellen, waarna zij als
versehe kunnen gebruikt worden. IVenscht men ze later
alleen to t kruiding van spijzen te gebruiken, dan stampt
men ze tot poeder en bewaart ze in stopflesschen.
BEHANDELING B IJ VERGIFTIGING.
Gewoonlijk bemerkt men de vergiftiging enkele uren
na het gebruik. De Aerschijnselen zijn zeer A'erschilleiid
en wel ingevolge de genuttigde soort, de verorberde hoe-
A^eelheid, de toebereiding (lang of kort gekookt of gestoofd)
als ook den leeftijd en het gestel van den patient.
De werking van het gif is bij alien niet lietzelfde, meer-
malen komt het voor, dat in hetzelfde gezin Avaar alien
van het gerecht mede aten, enkelen zieker AA'aren dan
anderen.
Vergiftiging openbaart zieh door jeuk aan den hals,
maagkrampen, diarrhee, hevige ingewandspijnen, koliek
en brakingen.
Meermalen vertoonen zieh verlamming, duizeling, zenuAA'-
tocA^allen, verlies van gehcor, gezicht, reuk en geheugen.
Bij het verschijnen dezer Symptomen, moet men zoo
spoedig mogelijk trachten den lijder te doen braken, door
het toedieuen van een eetlepel braakwijn en van een thee-
lepel indien het een kind is, of door een theelepel Ipeca-
cuanawijn Amor een volwassen persoou en een halve theelepel
A^oor een kind en zulks oni de .5 minuten herhalen
to t de braking volgt.
Bij gebrek aan deze braakmiddelen geeft men lauw
water met olie te drinken. BraalcAvijn A^erdient de voorkeiir
daar het teA^ens Averkt op de slijniAdiezen der ingeAA'anden.
Alvorens deze middelen toe te passen moet men trachten
den lijder te doen braken dcor het inbrengen van den
vinger in den keel of door kitteling met een Aveder A^au
het keelgat.
Krijgt de lijder hcAuge koliekaanvallen, zonder da t out