
door de Imlp van scliiminels wordt uit bieten, aardappelen
enz. alcohol gestookt, zonder gist geen brood, geen bier,
geen kaas en meerdere in het dagelijksch leven zoo noodige
zaken.
De rol der zwammen in de natuur is zooals aangetoond
een der meest gewichtige.
WAARVOOR. WORDEN Z IJ GEBRUIKT?
Bij de beantwoording der vorige vraag heb ik er reeds
op gewezen, Avelke gewichtige rol de zwammen in de natuur
vervullen en nu wil ik aantoonen waarvoor zij in het dage-
lijksch leven worden gebniikt.
Het gebruik van zwammen als \-oedsel is even oud als
er menschen en zAAmmmen bestaan. In alle tijden zoowel
bij Avilde als beschaafde Amlken, hebben ZAvammen als
voedsel gediend.
Als lekkernij op de tafels der rijken hier, bieden zij in
andere landen een A^ersterkend maal aan den armen dag-
looner.
Da t zij bij de Grieken en Romeinen in lioog aanzien
stonden, verhaalt ons P lixius. Romeinsche sm u lp p e ii
,,A^eteres Amluptiarii” waren er zoo op verzot, da t zij aan
niemand de bereiding durfden toevertrouwen, maar ze zelf
in zilveren vazen klaar maakten en in zilveren vaatwerk
opdischten. He t was voornamelijk de Amanita Caesarea
(een bier niet voorkomende Agaricus) die als A-ast gerecht
op de tafels der Romeinsche keizers (waarnaar zij haar
naam ontving) verscheen. Het was de spijs der goden
„Deornm cibus” en werd met hoogen prijs betaald.
Dank zij de vooruitgang der mycologie AVorden er nu
meer soorten als voedsel gebruikt dan in die dagen en
komen deze zelfs in A^erschillende landen onder toezicht
Amn keurmeesters ter markt. En geen wonder de voedings-
Avaarde is g ro o t; wanneer eiAvit-gehalte als maatstaf hier-
A’an Avordt aangenomen, volgen zij op vleesch, staan zij
gelijk met boonen, erwten en linzen maar boven graan-
spijzen. Bij dit eiwit komt dan nog een groot gehalte aan
voedingszouten en suiker, zoodat zij alle stoffen bevatten
die het menschelijk lichaam to t zijn onderhoud behoeft.
D at zij behalve als voedingsmiddel ook als lekkernij gezöcht
zijn, bewijzen voorzeker de talrijke champignon
kweekerijen; alleen in Erankrijk AA^ordt de jaarlijksche
opbrengst op een waarde van meer dan achttien millioen
gulden geschat.
Het is echter te betreuren dat aan het gebruik van in
de natuur voorkomende zwammen een gewaar en wel da t
van vergiftiging verbonden is, waardoor velen beangst
zijn dit heerlijke, niets kostende voedsel te gebruiken.
Middelen om zieh van giftigheid of eetbaarheid te overtuigen,
bestaan n ie t; alleen bestudeering hunner botanische kenmerken
waarover ik het verder in mijn werk zal hebben,
vrijAvaren voor noodlottige A'ergissingen.
Behalve als voedsel en als lekkernij worden enkele soorten
nog voor andere doeleinden gebruikt.
Polyporus fomentarius levert het zwam da t dient om
bloedingen te stelpen terwijl het ook als lont gebruikt AAiordt.
De Polyporus squamosus wordt in Engeland to t soheer-
riemen verwerkt.
Polyporus hispidus levert een bruine en Polyporus sul-
fureus een gele verfstof.
Coprinus atrCDientarius is geschikt to t het bereiden
van inkt. Verder worden in Engeland versehillende soorten
gebruikt to t het bereiden Amn Ketchup, een door velen
geliefde kruiderij.
HET INZAMELEN VAN ZWAMMEN.
Daar velen hiermede nogal zorgeloos te Averk gaan,
acht ik het van belang, hetzij men inzamelt uit een Aveten-
schappelijk dan wel uit een oeconomisoh oogpunt hier
een en ander over op te merken.