
ti ¡1,
K.' n
t ' i f
* . ,4 .
11 I f M l
te . 1 £ ■
14
r I i
1 fell
A . De Hop o f ’ t Hoppekruid is een flangswyze
en zeer kostbaare plant, die byzonder
bekend is : baare wortelen zyn dun en flhige-
ren zig door elkander. Uit dezelve koomen
zwakke ranken voort, welke zeer lang gekroli-
feeld, wollig en ruuw zyn ; zy omvangen de
ftokken en planten, längs welke zy opklim-
men; haare bladeren, die bitter zyn , koomea
twee aan twee, uit de knoppen voort, ftaaa
tegen elkander o v e r , zyn ruuw, en gemeen-
lyk in drie o f v y f deelen ingefneeden, en aan
vry lange fteelen vastgehecht. Het foprt dat
bioemen draagt, brengt geen zaad voort, eu
dat, ’ c geen het zaad voortbrengt, heeft geen
heltnftyltjes. De bioemen komen op de mannetjes
planten, uit den fchoot der bladeren
vo o rt, zy zyn in trosfen by een gefchikt; gelyk
die der Hennip, bleek zonder bloembladen ,u it
verfcheide helmftyUjes, en een vyf bladige k elk,
zamengefteld; zy zyn onvruchtbaar. Het wyf-
jes foort draagt vruchten, welke naar pynäppe-
len gelyken, zy zyn uit, verfcheiden vlees-
achtige fchubben famengefteld, die bleek,
geelachtig , en op een gemeenen fpil vastge.
iiecht zyn : uit derzelver fchoot koomen Mei-
n e , pla.achtige, rosfe en bittere zaaden voort,
welke een lookreuk hebben, enin een vleesch-
achtig kopje bevat zyn, Deeze plant is zeer
gemeen in verfchiiiende Landen, en groeit in
de heggen, en in de weiden. In Engeland,
Duitsch-
Duitschland en Flaanderen zaait en kweekt
men de Hop met groote zorgvuldigheid en
veel kosten aan; men oiiderfchraagt haar me£
ftokken o f ftaaken, op dezelve w y z e , als de
wynftokken.
V . Waar in beftaat nu voornamelyk het nut
van de Hop, by het bierbrouwen ?
A . De Hop is zeer dienftig, gelyk bekend
is , om het bier te bereiden, om dat het niet
zuur zou worden, o f niet bederven; z y be.
le t, door baar vlug zout, en fpeceryagtige
olie, dat het geen kalkachtigen fmaak verkrygt,
en verdiint deszelfs lymerigheid, en zet hef.
ze lve, door de waterlozing, af; de Hop maakt
het bier zeer bitter, maar dit verdwynt langzaa-
merhand, en hetzelve wordt hier door kragtiger
en wynachtiger. Men befchouwt het b ier,
dat met Hop gebroiiwen is , ais het gezondftc
en het fmakelykfte; het is veel afzettender , ver-
fterkt de maag roeer, en is de verteering zeer
behulpzaam; echrer'ftygt het meer naar het
hoofd, verwekt dronkenfchap , en loomigheid
en zelfs het ongemak, dat men de Nagcmerrie
noemt. Deeze uitwerkfelen /.yn des te fterker,
hoe meer hoeveelheid Hop, in het bier, ge«
bruikt wordt, en hoe bitterer het is : voor ’£
overige brengt de aart van de Hop hierinede
veel toe , vermits de geene, welke van Ifenac
in Vhuringe koomt, van een brandende bitter-
heid is , in plaats dac de BrunswykfcheHop veei
IV . S t u b . I
ft Ite. •
I ? l i
ms
tel
'
t e "