
I,iff.
te I’
!/ i
I' met groote bladeren van Indiaansch riet belegt
is ; men bedektze met dergelyke bladeren #
waar op men weder planten legt, om hen eea
lichte broeijing te doen ondergaan: dit noemen
de Kakauwplanters, hen weder doen zweeten.
De Neegers roeren deeze Kakauwhoopen , des
morgens en des avonds , om. Deeze bearbeiding
duurt v y f dagen; men ontdekt uit deszelfs
rosfe kleiir , dat zy genoeg gezvveet hebben.
Hoe langer de Kakaiuv zweet , hoe meer zy
van haare zwaarte en bitterheid verliest; maar
zo z y niec lang genoeg zweet, is zy bitterder,
ruikt plantachtig, en fchiet fomtyds.
Wanneet ác Kakauw genoeg gezweet h e e ft,
laat men haar in de zon op matteiv droogen ,
welke van gefpleeten riet gemaakt worden., dat
met banden vandefchorsvandea Mróa/aaneen'
gehegt is. Het is dit-zaad vaa den Kakauwbmn ,
dat /dusbereid zynde, in Ettropa wordt overge-
b r a g , alwaar de Drogisten het verkoopen, die
deze in twee foorten onderfcheiden , namelyk
groote en k l e i n e Caraques, of groote en kleine
Kakauw vande Eilanden; welke onderfcheiding
gemaakt wordt, volgens de verfchiiiende berei-
dingen en grootte der kernen- zelfs, wanc men
beeft geen twee foorten van Kakauwboomen ,
die wezentlyk van elkander verfchillen.
V . Van deeze K a k a u w nu ofderzelverpitten,
wordt de Chocolade gemaakt, zegt de Heer Mar-
tinet, pag. 195» “ aar op. wat wyze ?
A. Men
- A . Men ontbloot de pitteir , o f amandelen
der KäkamHvrm hunnen bast door middel van
bet vvwr; men PooBtert baar, in een bekken,
over een tniddelmafog vriur; hief na Ham j men
in eene. heete mortier, en-men maakt ’er een
d^eg van, diert men met oMfreat een gelyk gewigt
van fiHker vermeng.- De CMdoiaie, die
men dus bereidheeft, wordt Checoiacki voor de
gezondheid Eenigen willen, dat h J
<med is-, d« men ’er eene geringe hoeveelheid*
mmiie onder menge-, die-’ er de-verteerjwam ■
bevordert, dbör haare hart- e n maagverfterken-
de eigenfchappen. — Wanneer men een
eoMe begeerc, die de fmaak op eenaangetiaa-
me wyze ftreelt, zo mengt men ’er een fyn poeder
b y , dat van Banille en/fiiwe'e/'fötöengeftelft
iS: men mengt'het alles op niouw önderelkati-
der, en maakt ’ er plaatjes van, o fg ie t het in
vormen. Z y , die de reukwerken beminnen,
v o e g e n ’ er een weinig olie van Amher by. Wanneer
dt Chocolade zondtx BaniHe bereid wordt,
dan is de hoeveelheid van de Kaneel, die melt
’erbyvoeg-en moet, een half loot by den pond ,
Kakauw; maar, wanneer men van- de BamlU
gebruik maakt, moet' men naauwlyks de helft
van de Kaneel neemen. Wa t Xt Banille betr
e f f, men mengt twee o f drie peulen onder
een pönd KakauW. Eenige Chocolaadmäkerä-
voegen ’er Peper e n Gember by; maar verftän-
dige lieden- moeten ’ er geen gebruik va-ü maa-
F s ken,
■r i l