in beslag wordt genomen, en het grootste deel door conversatie,
spei, muziek, gymnastiek, wandelingen op het dek enz.
Wat het „we r k ” gedurende eene wekenlange zeereis aangaat,
pleegt de ijverige reiziger reeds lang te voren zieh op den ongestoorden
vrijen tijd en de gelegenheid daartoe te verheugen en komt met de
beste voornemens op het dek. Het is echter helaas een zonderling feit,
dat wel een physiologisch onderzoek zou verdienen, dat de stoom-
bootpassagier zyn loffelijken werklust van dag tot dag meer verliest.
Het voortdurende gezicht van de zee, die voor een oplettend
toeschouwer nooit eentonig is, het slaapverwekkende wiegelied
van hare rollende golven, het heerljjke genot van frissche zeelucht,
daarbij het eentonige geraas der stampende machines, de ge-
sprekken met de passagiers, dat alles te zamen brengt den geest
in eene behaaglyke, tot nietsdoen en werkeloosheid geneigde stem-
ming; hoe zou men daar tot rüstige ernstige geesteswerkzaamheid
komen? En dan nog wel in de tropische zone, waar de hooge
temperatuur alleen reeds het „ dolce far niente” in hooge mate
bevordert.
Des te meer zal het gerechtvaardigd zijn, als wij aan het
g e n o t dezer zeereis en de regelmatige dagindeeling, die daarmee
samenhangt, eenige aandacht schenken. Yan mijne jeugd af aan
vroeg opstaan gewend, verschijn ik al even over 5 uur op dek)
waar de meeste passagiers nog in diepen slaap liggen. Ik verdiep
mij in de geheimzinnige schemering, die over de zee ligt en
waaruit spoedig de gülden zon zegevierend opduikt. Na een ver-
kwikkend morgenbad om klokke 6 volgt een wandelingetje op het
dek. Nadat de staftrompetter der scheepskapel om 7'/2 de lang-
slapers heeft gewekt, blaast hij een half uur later het signaal tot
het ontbijt. Dit is zoo wel voorzien, dat het menu bij thuis ver-
geleken aan een overvloedig middagmaal gelijk zou staan. De
morgenuren van 9— 1 zijn de eenige uren van den dag, die ernstig
voor „ geestesinspanning” in aanmerking zouden kunnen komen.
Er worden dan ook verscheidene pogingen aangewend, om brieven
en reisherinneringen te schrijven, door het lezen van reisgidsen
zieh voor te bereiden op de vele schoone natuurtafereelen, die
ons wachten enz. In den regel bekoelt deze loffelijke ijver al heel
spoedig. Reeds om 11 uur wordt weer bouillon met zeer smakelÿk
belegde broodjes opgedischt, en de scheepskapel houdt ons een
half uur lang bezig met militaire muziek. Om 1 uur volgt het
„Tiffln”, het tweede ontbijt en daarna een slaapje van een tot
twee uur. De namiddag is dan bij voorkeur aan lectuur gewijd,
terwijl men zieh behaaglijk in een langen, uit riet gevlochten sin-
gapoerstoel uitstrekt. Ter versnapering wordt om 4 uur wederom
koffle of thee met gebak gepresenteerd, of op warme dagen (z. a.
in de Roode Zee) ijs of koude limonade. Toch heeft dit geen
invloed op den onverstoorbaren eetlust, die zijne hoofdtaak vindt in
het diner of zoogenaamde „middageten” van 7— 8 ’s avonds,
gewoonlijk onder begeleiding van opwekkende tafelmuziek en in
groot toilet. De dames verschijnen in prächtig gezelschapskostuum,
de heeren in zwarten rok of tropenjas. Na het diner volgt dan
gewoonlijk eene avondwandeling een uurtje lang op het frissche
dek, dan weer muziek, conversatie, spei of lectuur en om 10 of
11 uur kruipen de meeste passagiers zeer voldaan over hunne dag-
taak in hunne hutten, alsof zij het verdienstelÿkste werk hebben
verricht. Om echter geen grond te geven aan de bewering, dat
iemand hongerig naar bed zou moeten gaan, worden om 10'/2
nogmaals lekkere „belegde broodjes” gepresenteerd met limonade,
thee, koud Münchener bier van het vat enz.
Het me n u speelt op luxe- en snelvarende booten van den tegen-
woordigen tijd zulk eene belangrijke roi en beheerscht zoozeer het
„hoogere geestesleven” der meeste passagiers, dat het wel de
moeite waard mag heeten hier een voorbeeld ervan te geven ; ik kies
hiertoe uit Vr i j d a g 7 September 1900, een „vastendag” en merk
daarbij nog op, dat de elegante met fraaie Vignetten versierde
menu’s van de „Oldenburg” dagelijks op het schip zelf gedrukt
worden: I. On t b i j t („Breakfast”), 8 uur: pruimen, chinaasappels,
meloen; havermoüt, rijstebrij ; gerookte haring, gebakken zeetong,
runderhaas, schapecoteletten., Wiener Schnitzel, versehe braad-
worst, gebraden ham en spek; gekookte eieren, naar verkiezing,
eieren op Italiaansche wijze, eierkoek, spiegeleieren, eierkoek met
boschbessen; koud kalfsvleesch, ossetong; broodjes, zoetebroodjes,
biscuits, marmelade, gelei, gember, koffle, thee, cacao, chocolade,