len- en Zijde-Lakenkoopers, het St. Nicolai of Kramers-,
het Schoenmakersgild, het Kuipers-, het Timmerlieden- en
Metselaars-, het Pelters-, Bonhcerkers- en Hoedemakers-,
en het Speldemakersgilde ; het Gilde der Meulenaars, Metselaars
en Timmerknechten, der Drappiersknechten, Chirurgyns
, Tappers, Linnemveversknechten, Drapeniers, Schoen-
makersknechten, Kleermakersknechten, Wijnkoopers, Foyers
en Sjoimers. (Mededeeling van Mr. J. I. V an Dooeninck,
te Zrvolle, 19 Aug. 1877.)
Ztoolle, 1537. Onder St. Lucasgild behoorden toen de Medici,
Apothekers, Schilders, GoÜsmeden, Glasemakers, Bordu-
renstickers, Cannenmakers, Zadelmakers, Beeldsnijders ,
Tapijtwevers, Prenters, Boekbinders, Boekverkoopers, cleyn
Schoolmeesters en Kistemakers, doch zijn de Schilders den
15 Juni 1652 een afzonderlijk gilde geworden en hebben
de Goudsmeden zieh in 1644 daarvan gescheiden en zijn
onder de benaming van Goud- en Zilversmeden een afzonderlijk
gilde geworden. Het Wielemakersgild, en niet het
Molenaarsgilde, is in 1621 onder het St. Lucasgild g&iveàfsa.
De Karveelschippers behoorden onder St. Nicolaasgild.
Mededeeling van Mr. J. I. V an Dooeninck te Zwolle,
19 Aug. 1877.
Hasselt. (Aan het Zwarte AVater).
Uit een stuk van 9 Maart 1706 uit het Hasselter Archief
blijkt, dat daar destijds de volgende gilden aanwezig waren,
het Smidsgilde, het Lakenmakers-, het Bakkers-, het
Kleermakers-, het St. Lucasgilde, het Schoenmakers-, het
Wevers-, het Slijters- en het Schippersgilde. Gildepenningen
t o e v o e g s e l s . 397
van Hasselt zijn ons niet voorgekomen. (Mededeeling van
Mr. J. I. V an Dooeninck te Zwolle, 27 Aug. 1877.)
Blz. 276, reg. 9 v. o. achter Braem bijvoegen: Harlingen,
pl. 4 of CXXI (11)-
Blz. 331, reg. 12 v. b. moet wegvallen pl. CXXV (3).
Groningen. Menu van een gildemaaltijd van het Kramergilde
aldaar in 1740/1741. Dit gild hield twee maaltijden
achter elkander (F e it h , De Gildis Groninganis p. 101.
Ygl. Deiessen , Monumenta GroninganallllAz. 616, opgaven
van kalendermaaltijden 29/30 Junij 1720). Volgens
de onderteekening van het stuk door J. A r n o l d i, Olderman,
0. F r. L a n t in k , ouwste Heuveling, C. T r ev iso ,
jongste Heuveling en J acob V an Sombren, Restaurateur.
Ferste Dagh, 34 Personen: ieder voor 35 St.
2 Runderbraen op ieder tavel Een van 40 « of daaromtrent.
36 Kiekens, de helft van dien gespeckt.
4 Schotels Pastyen op ieder tavel .2.
2 Verse Schincken op ieder tavel 1.
2 Deftige Kalverluinjes als boven.
2 Schotels met Lamsvlees als boven.
Diverse Groenten en Assietten na tijds gelegenheid. —
Yder persoon een geraspte Bolle en ander AVitte brood,
Augurken , Cappers , Citroenen , Dünne bier , Coffy- en
Theewater , Porceleyn , enz. Schoone servetten , messen,
lepels, vorken, kussens en stoven voor de vrouwen.
II. Yder Persoon voor 25 St.
10 Schotels verse vis, op ieder Tavel 3 met doop vis