A f^deiel. gekIoPt » «enige Duren in ’t Vuur gèbrand I
XXV}.’ met den raauwen Vloed voor de Pyp van den
*xCéiB Wind-Oven te fmelten; dan, kan men gewaar
worden, hoe veel Koper zy houden (g). Die
Koper is echter dan nog niet zuiver, en wordt
genoemd Zwart Koper. Door middel van Lood,
dat ook gekorreld is , kan men de Prpef nee-
men, hoe veel zuiver Koper in de Erts z y , ’c
welk men Gaarkoper noemt, dat is louter of
Maagde Koper. Ook zyn ’er andere gebruiken
daar omtrent ( h).
Hetfchei-. De manier, om het Koper ,*üit zyne Erts te
Koper uk ^aa^en».ds byzondëre Landen verfchillende;
Êjrie Erts.doch zulks fchynt meest van den aart der Ert-
fen, van de Stoffen, waar in zy voorkomen;
als ook van de Brandftoffen en derzelver overvloed
of fchaarsheid, af te hangeh. Wanneer
de Ertfen zèer ryk in Zwavel zyn, kaft men
het Kopef daar uit bekomën, door ze eenige
maaien tè rooften , dan uit te loögen en uit
de Loog het Koper , door middel van Y z e r ,
neer terftoocen. Men kan ook de Koper-Ert-
fen eerst zuiver fcheiden , dan tweehonderd,
tot driehonderd Centner daar van op eenen
Haard
CS') Hoe het Koper van Yzer, in Ertfen of Raauw-
fteenen, by Proefneeming te fcheiden is, leert ons de
Heer Georg B randt : Stockh. Ferhand. XXVI. Theill.
V• 2 3 5 -
(D Zie Ranóuw, Natuur- en Konst - Kabinet, Vpl
DiSij blad*, 88,-
Haard met Hout aanfteekem, en,dit verbrand , HM
zynde,de Klomp een Handbreed dik, met zeer x x v l.
klein gemaakte beyogdgde Erts, toedekken
weder laaten uitbranden; daar op vervolgens
Water gietende en uit hetzelve Vitriool koo-
kendë: ’ t welk, eénige reizen herhaald zynde,
eindelyk zeer zuiver Koper geeft.
Aan dep Haarts gefchiedt het fmelten der Eerftë
Koper-Ertfen in eene Krom-Oven. Op den aan del
Onder-Haarts worden gemeenlyk tot dertig
Centner Koper-Erts, zynde meest Koper-
kies, welke driemaal is geroost, twaalf Centner
Kniest, ( dat is allerley moeielyk fmelt»
baare Bergftoffen, daar gemeenlyk wat Koper-
Erts ingefprengd is ,) die eenmaal is geroost,
agttien Centner Slakken van Koper - Erts en
zes van Roostfmelten of ook Roostflakken ,
bygedaan. De Oven wordt met Steenkolen
en Turf, half en half, gevuld, en met veel
voorzigtigheld geftookt, zettende het Vuur,
door maatig blaazen met den Blaasbalg , aan.
Den eerften arbeid noemt men aan den Onder-
Haarts Ertsfmelten, aan den Opper-Haarts
Kiesfmelten.
Wordt de Raauwfleen, die van deeze eerfle Tweede
fmelting by Schyven afgenomen i s ; ( welke fiJSSJgT
Schyven, als de Erts arm in Koper is , dik zyn
en zwart; als dezelve ryk in Koper is , dun
zyn, en zig afneemen laaten eer zy zwart word
e n v ie rm a a l geroost, zo noemt menze 9
rji
HL Djsbl. V, Stok, raaU-
| g g P £ -$ p