AwÊku kebben, wor^€ri zy weder klein gemaakt ea
xxiV. op een nieuwen Houtflapelin het tweede Vuur
jfS0K0.FD* gebragt. Na verloop van zes Weekep brengt
menze in het derde Vuur, en dan, vier Weeken
geftaan hebbende, worden zy uitgefmolten.
lylen plaatst, ten dien einde , op ieder Laag
twaalf Scherven , waar van ieder ongevaar
twee-endertig Centuer, van honderd diieem
twintig Ponden, houdt van geftootene Ert-
fen, uit brokken beftaande, die niet grooter
zyn dan Walnooten.
Verfchil- Te Freyberg in Saxen gefchiedt de eerfte
Roosthokken, die in ’ t ronde om«
ILoofting. gemuurd, van onderen met Brandfteenen uitgezet
, doch van boven open , en maar met
eèn Dak voorzien zyn. Tot de eerfte Roofting
houdt men ’t Vuur wel zeven o f agt Dagen
aan den gang, tot de tweede weinig korter,
maar dan heeft men minder Vuur noodig. In
Bohemen en Hongarie worden de Ertfen in
een open Roostplaats , zonder Dak, gebrand.
Aan den Onder-Haarts worden de Ertfen, na
dat zy reeds driemaal geroost en klein geklopt
syn , nog in een byzondere Oven gebrand,,
daar men eerst met Hout, vervolgens met
- Plaggen van Ruigte ftookt. Ook de Steenige
brokken, die van de Lood-Ertfen afvallen,
Qohftein of Loodfteen genaamd, moeten, zo
tnen ’er Lood uit haaien wil, vooraf de Robs-
ting ondergaan; H welk te Freyberg viermaal
ge-
Igefchiedt, neemende t’elkens tot tien Cent-
'ner Rohftein één Korf Kolen. Dit is , wan- .XXIV.
fseer dezelve ook Zilver houdt, nog wel de
! moeite waardig.
De meefte Lood-Ertfen, inzonderheid die Het uitsmet
veel Bergftoffen zyn bezet, moeten eerst df«Loods.
tot fyn G r u is , dat men Schlich noemt, gepocht,
'dat is geftampt of fyn geklopt worden. Som-
tyds mengt menze met Water tot een natte
Schlich, als Bry , en dan worden zy wederom
gedroogd en, naar ’ t verfchil der plaatfen, in
Ovens van byzondere naamen uitgefmolten.
Onder het Rampen wordt ’er, behalve het Kolen
Gruis, fomtyds ook Leem bygedaan, dat
men dan den Zwaaren Oven noemt. Dus bekomt
men , by ’t eerfte fmelten , het Zwart-
llood of zogenaamde Werk , dat nog onzuiver
is , als dikwils Rottekruid, Yzer, Spiauter of
Koper , houdende. Alzo gefchiedt het aan
den Opper Haarts en in Hongarie, al waar zwaa-
re Lood-Ertfen zyn ; doch daar men flegts
ligte heeft , gelyk in Schotland , wordt dezelve
alleenlyk met Kalk inden Oven gebragt,
en met Turf, benevens wat Steenkolen, uit-
'gebrand. Te Freyberg in Saxen en te Strasburg
in het Stolbergfe , is de bewerking wederom
wat verfchillende. In Engeland, daar
de arbeid meer dan een Jaar lang agtereen ,
in een zelfde Oven , kan voortgaan, worden
de Loodftoffen, fyn gemaakt,zonder rooften,
C 4 mee
III» Dbkl V, Stuk»