III.
Afdebe.
V.
HOOFDSTUK.
daar wordt het gedagte Zout, in Zeewater ge-»
fmolten en vervolgens door Matten gelekt
zynde, in een groote Yzeren Pan, die fom-
tyds wel twaalf Voeten wyd is , al fchuimen-
de, ter behoorlyker dikte gekookt, Eer het
zo ver komt, dompen zy het Vuurgat en
werpen fomtyds een weinigje verfche Poter
als ook een halve Kan Zuurhuy in den Ketel.
Om fynkorrelig Zout te hebben , dat menT^
felzout noemt, wordt van het bovenfte afge-
fchept: want door de overblyvende Hitte
kryftallizeert het Zout in de Ketel laDgs hoe
meer , en wordt, door middel van zekere
Schoffels daar uit gefchept en in een Houten
Stulp o fT r e g te r , welke een Rooffer heeft,
geworpen, daar het door uitzyging droogc.
Zulk Zout, dat men Keeizout, in ’t Hollandfch
grof, of Zout op Zout noemt, is veel fterker en
fcekwaamer tot inzoutige van Yleefch en Vifch,
dan eenig ander Engelfch, Fraófch of Noorfch
£out, op voorgedagte wyze vervaardigd. Die
zelfde manier , van ’t Zout door Zee - Water
te verfterken , is , inzonderheid ten dienfte
der Haringvisfchery, in Engeland en Schot-s
land nagevolgd (q'j.
Buitendien is nog een andere bewerking ,
om, het Zout uit Zee «Water te bekomen, in
gc-
(? ) Tegtutp, Staat van Gr, Britiannie, II, Deet,i blad?»
39, j, 41®.
b e s z e l f s K r y s t a l l e n . 103
gebruik te Ifigny in Normandie. Hier haalt
men ’t zelve door uitlooging uit het Zee-Zand,
’t welk in zekere Kuipen is gefchept, en door sxüK.
lekking den Pekel loopen laat, die dan in
Looden Bakken uitgewaafemd wordt, leve-,
rende een zeer goed wit Zout uit, ’t welk men
te Rouaan, Parysen St. Valery, veel gebruikt
ter inzoutinge van de Boter. Voor eenige
Jaaren bevonden zig , in dat Dorp, wel agt-
tien dergelyke Zoutkeeten ( r).
De nuttigheid voor de Zeevaarenden, om0^ ’l^*g)?en
uit Zeewater goed drinkbaar Water te beko-z0ut uit
men, heeft Middelen doen verzinnen, om het ^
Zout, op eene eenvoudige manier * daar uitfchiften.
te fchiften. Voor eenigen tyd ondernam men
zulks door Filtratie , hetzelve door Zand of
andere Stoffen hatende zygen, of door Pre-
cipitatie; doch het is te naauw met het Water
verbonden , om dus daar van afgefchei*-
den te kunnen worden. Gemakkelykst ware
het, zulks door bevriezing te doen; want Ys
van Zee -Water bevat weinig of geen Z o u t;
maar dit Middel kan overal niet werkftellig
gemaakt worden. Best gefchiedt zulks dcor
Deftillatie, en wel met byvoeging van eenig
Loogzout, volgens de manier van Appleby,
waar toe men by geval ook ontdekt heeft de
Afch
(r ) Tegeuw. Staat van Vr&nkrvik. II. D e e l , bladz,
88.
G 4