AtdLbi.. ^ Zout .is. van een zeer algemeen gebruik,
v i ïi. Jn de Geneeskunde wordt het voor een der
iü befte oplosfendó,< verdunnende, prikkelende
Middelen , gehouden. In zekere omftandig-
heden is het ook een voornaam Koortsmiddel.
• , De.Vlugge Geest van ’t zelve ftrekt totver-
hetering .der koude , flymige, verzuurende
Vogten, in de fynfte Vaatjes van het Men-
fchelyk. L-ighaam.. De Chymisten maaken ’er
byzonder veel 'werks van, zo wel als de Mi-
neralogiften , - tot,, het onderzoek van Ertfen
e s Motaalen. Ook wordt dit Zout ,door deKon-
ftenaars , tot -vertinning emglad. fchuuren
van Koper- en Yzerwerk , met veel voordeel
gebezigd*-.; k»s*oo
Hoe het as Hét grootifle deel van ’t Armoniak-Zout
gemlakt6 wordt door . Koast bereid. . Men maakt
worde. , j",heti hedendaags (zegt B o e r h a a v e ) ,
ap.iiir tien deelèn verdikte Pis van Dieren ,
inzonderheid "van Kemels die -Weinig drin-
.ken, twee deélen Z'ee -Zout en één deel
,;.best Roet van Hout” ( f) . Hy heeft-ze.
kerlyk het Egyptifche bedoeld, van welks
bereiding de. vlytige Hasselquist, een Ooggetuige
, die in ’t midden deezer Eeuw
dat Land bezogt, een geheel ander berigt
geeft (gy „ De Stof (zegt hy) daar men het
va®
(ƒ_) Chem. Vol. ll.p- 329.
(g) foif* mek Palceftina, p. 580*
Armoniakaale Zouten; 181
v a n maakt, is, Roet van gebrande Mest of lil.
* Afdeel „ Drek van allerley Viervoetige Dieren en ym . -
,, zelfs van Menfchen. Best wordt de Drek Hoofd-
5, gekeurd van Beeften , die frisch Kruid , ,
„ gelyk een foort van Klavergras, aldaar hun..
„ gewoone Voedzelj vreeten, [eff‘ dus , gelyk -
„ men hier zeggen zou , die in ’t Land loo-
„ pen, niet die op Stal ftaan.] Hetgemeene.
„ Volk zoekt deezen Drek overal op en laat
,, ze droogen j om ze dan te branden uit gey
„ brek van Hout,dat in Egypte byfterfchaars
„ is , en het Roet van die gedroogde Drek,
,, leveren zy , voor Geld, aan de Zoutftpo->
,, keryën , welken ’er op ’t Eiland Delta,'
„ tusfehen de Armen van den N y l , menig-
3, vuldig zyn. Ieder Oven, van Tegels en
„ weeke Mest gebouwd, bevat vyftig Kolven
„ v a n Glas , die rond zyn, met een korten-
Hals , geluteerd met Kley en verder met
„ Stroo bekleed. Zy worden met Roet ge-
,, vuld en dan ftooktmen den Oven, allengs
3, met gedroogde Mest tot den hoogden trap,,
„ dien zy ’ t Helfche Vuur noemen, en drie
,, Etmaal aan den gang houden. Eindelyk
3, befpeurt men , dat eenige Rook uit deKoI-
„ ven komt en wordt een Zuurachtige Reuk
5, gewaar. De gefielde tyd verflreeken en de
3, Oven verkoeld zynde 3 breeken zy.de Kolven,
als wanneer het Zout, daar in, gelyk
2, wy het gewoonlyk bekomen, in ronde
M 3 „ ftuk-
211; Dcsi.. iy. Stuk,