
 
        
         
		Forastero-cacao.  De  heel  jonge  planten  worden  opge-  
 kweekt  in  de  schaduw  der  groote  bladen  van  Colocasia,  
 terwijl ze later  beschaduwd worden door verschillend  soort  
 boomen,  als  Kapok,  Castilloa  elástica  enz.  De  cacao-  
 plant  met  groote,  leerachtige,  elliptisch-ronde  bladen,  
 draagt  rose  bloemen  in  bundeltjes  bij  elkaar,  en  vruchten  
 met  een  rood-gele  houtige  buitenwand  om  de  vijf hokken  
 met  geel-rose  zaden.  Een  van  de  schadelijkste  vijanden  
 is  de  cacaomot,  waarvan  de  larven  in  de  jonge  vruchten 
 huizen.  Daartesfen  
 wordt  de  cacao  ge-  
 rampast,  d.w.z.  eens  
 per  jaar  worden  alle  
 vruchten  wegof ogedaan 
 en vernietigd,ofalleen  
 de  vruchten,  die  van  
 die grootte zijn, waarin  
 de eieren íéeds gelegd  
 zijn.  Maar het spreekt  
 vanzelf,  dat  hiermee  
 heel  wat  wordt  prijs  
 oP feogfeven.  Nu  bestaat 
 er  echter  hoop  op een  
 betere bestrijdingswij-  
 ze,  sinds  Dr.  R o e p k e   
 te  Salatiga  er  in  ge-  
 Fig.  2 i.  Calotropis  gigantea,  
 aan  de  kust  bij  Cheribon. 
 slaagd  is  eemge  parasieten  van  den  cacaomot  te  ont-  
 dekken  en  voort  te  kweeken.  Gelukt  deze  proef,  dan  
 zou  men  deze  parasieten  op  groote  schaal  op  de  onder-  
 nemingen  kunnen  verspreiden. 
 Zeer  lästig  is  ook  de  Cacaowants  (Helopeltis),  die  
 schors  en  bladen  beschädigt  en  maakt,  dat  de  toppen  
 afstervên. 
 Opvallend  is  op  deze  plantage  de  vaste  overtuiging,  
 dat  de  aanwezigheid  der  zwarte  mieren  op  de  cacao 
 een  günstigen  invloed  heeft,  zöö  zelfs,  dat  deze  opinie  
 bij  wijze  van  reclame,  maar  zonder  handelsbelang,  op  
 groote  opgehangen  borden:  „Geen  cacao  zonder mieren”|  
 wordt  uitgesproken.  Of  de  zwarte  mier,  die met de  witte  
 luis  leeft,  de  plant  beveiligt  tegen  schadelijke  bezoekers,  
 of  waarin  anders  de  günstige  werking  der  mieren  (of  
 luizen)  bestaat,  is  niet  zeker.  Maar  op  veel  plaatsen  
 worden  in  de  struiken  bamboe-mierenhuisjes  opgehangen,  
 die  de  huisvesting van  de zwarte mier moeten bevorderen.  
 Dit  neemt  echter  niet  weg,  dat  er  ook  huisjes  waren,  
 waarin  de  roode  mier  de  vrijheid  had  genomen  zieh  te  
 vestigen  en  dan  pakt  de  goede  bedoeling  verkeerd  uit,  
 want  deze  brengt  de  groene  luis  mee,  die  bepaald  
 schadelijk  is. 
 Als  de  cacaopitten  in  de  fabriek  zijn  gebracht, blijven  
 ze  36  uur  in  fermenteerbakken  liggen  en  worden  be-  
 goten  met  water.  Worden  de  boonen  .direct  gedroogd,  
 dan  zouden  ze  bitter  worden.  Door  de  fermentatie  wördt  
 de  smaak  verhoogd  en  laat  de  schil  gemakkelijker  los.  
 Bij  deze  gisting  worden  koolzuur,  alkohol  en  melkzuur  
 gevormd;  op  de  alkoholgisting  van  den  eersten dag, volgt  
 eene  azijnzure  gisting  op  den  tweeden  dag,  alles  onder  
 temperatuursverhooging.  De  tijd,  waarop  dit  fermentatie-  
 proces  wordt  afgebroken,  is  van  groot  belang  voor  de  
 fijnheid  van  het  product.  Maar  in  het  algemeen  weet  
 men  van  de  werking  en  de  doeltreffende  leiding  van  
 dergelijke  fermentatieprocessen,  die  bij  verschillende  cul-  
 turen  (zooals  thee,; koffie,  cacao)  worden  toegepast,  nog  
 veel  te  weinig  af.  Nadat  de  boonen  gewasschen  zijn  in  
 water,  worden  ze  gedroogd  op  schrägen;  dit  gebeurt  in  
 de  zon,  die  noodig  is  om  de  „reebruine”  kleur te  krijgen  
 op  de  schil.  Want  het  zonderlinge  is,  dat  de  cacao  in  
 Europa  wordt  beoordeeld  naar  die  schil,  terwijl  die  er  
 toch  vöör  de  verdere  bewerkinOs-   afoö-aat.  Alleen  met het 
 00g  daarop,  moet  op  de.  onderneming  aan  kleur  en