
 
        
         
		veer  de  helft  van  den  tijd  de  eicel  kan  bereiken  dan  
 het  ei^en  stuifmèel.  Wanneer  de  kruisbestuiving  plaats  
 heeft  nog  vöör  de  Stempel  verdroogd  is  en  niet  meer  
 dan  i  à  2  dagen  nà  de  zelfbestuiving,  dan  voorkomt  de  
 kruisbevruchting  nog  de  zelfbevruchting. 
 De  gevaarlijkste  vijand  van  de  koffie  is  een  Roest-  
 zwam,  Hemileia  vastatrix,  die  op  de  bladen  parasiteert  
 en  die  op  Ceylon  in  1869  optredend,  de  geheele  koffie-  
 cultuur  vernielde.  Tot  nu  toe  vermeed  of  beperkte men  
 de  ziekte  het  best  door  nieuwe  soorten  in  te  voeren,  
 die  weinig  vatbaar  voor  den  schimmel  zijn.  Zoo  heeft  
 men  op  Java  na  de  Coffea  liberica,  die  intusschen  b.v.  
 te  Weleri  nog  zeer  veel  oplevert,  veel  voorspoed  met  
 de  nieuwere  Cojfea  robusia,  terwijl  00k  kruisingen  van  
 verschillende  soorten  dikwijls  goede  producten  leveren  
 en  flink  bestand  zijn  tegen  de  gevreesde  infectie-ziekte.  
 Maar  nu  begint  de  Coffea  robusta  00k  meer  vatbaar  te  
 worden  voor  de  infectie,  d. w. z.  de  schimmel  gaat  zieh  
 00k  aan  dezen  nieuwen  gastheer  aanpassen.  Dan worden  
 nieuwe  varieteiten  of  soorten  gezöcht,  en  zoo  wordt  in  
 den  laatsten  tijd  de  Quillou-koffie  als  een  nieuwe  soort  
 op  Java  ingevoerd  en  00k  te  Weleri  aangeplant. 
 Op  het  établissement  was  de  verdere  bewerking  in  
 vollen  gang  te  zien.  In  de  groote  pulpmachines  wordt  
 van  de  koffievrucht het vruchtvleesch  tot  dicht  op  ’t zaad  
 afp-estooten :  vandaar  vloeien  o de  zaden  in  stroomend 
 water  weg  naar  de  fermenteerbakken,  waarin  ze  drie  
 dagen blijven liggen. Dan wordt in  stroomend water uitge-  
 wasschen  en  vervolgens  gedroogd  in  warme  lucht.  In  
 een  trogmolen  (Pealer)  wordt  dan  de  drooggeworden  
 kleine  hoornschil  verwijderd.  De  koffie  wordt  nu  gesor-  
 teerd  en  tenslotte  gepolijst  door  den  „polisher”. 
 De  C a c a o   heeft  het  vaak  zwaar  te  verantwoorden  
 tegenover  de  parasieten,  en  de  Java-cacao  (Criollo)  legt  
 het  meer  en  meer  a f  en  wordt  veel  vervangen  door  de