I':' ook dezelfde kragc, en worden in de Keukens in deszelfs
plaats tot Saufen eng. gebruikt; waar van ook deeze Boom
o f liever Heefter de naam van Saufe-botm voert.
§ Ö.
De. Vrugten worden niet o f vveinig anders geb ruikt, als
ora dezelve te Confyten, o f ’er Syroop, en Gele¿ van te maken
; alle welke Conferven zeer aangenaam, g e zo n d , en
verkoelende zyn in heete Koortzen , en in heete tyden, even
als die van de roode Aalheßen, en ook op dezelfde w y ze toebereid
worden, behaiven dac tot ’c Confyten der heele Ber-
heriffen de Steenen ’er moeten uitgenoraen worden, indien
men geene hebben kan van die zoort zonder K o r ls ; als mede
dat men , indien men geen Vrugten genoeg heefc tot het
maken van de Syroop, die alleen met water toebereiden; o f
wat Sap daar onder mengen kan.
5 r-
Daar worden ook aangename Tahletien van gemaakt tot \
zelfde voorgemelde gebruik d ienftig, op de volgende wyze.
Neemt tot het zelve fyne witte Zuiker 8 L o o d , Sap uit Berber
i/fen gep erft; doet de Zuiker in een P an , en laat die over
129
een zagt v u u r , door bygieting van een weinig Sap fmelten,
dezelve geduurig roerende, en zomwylen van *t vuur nemende,
en d an , e e r ’t geheel koud is , ’er weer opzettende,
vervolgens als de Zuiker wat droog w o rd , v a n ’t overige
Sap (niet alle te gelyk) weer wat by de Zuiker doende, tot
dat ’c Sap alle gebezigt i s ; m a a r ’t raoet niet koken en geftadig
geroerc wo rden; ten laatften, als de Zuiker bequamelyk
dik gewordenes, zoo giet die op een glad vogt met Z u iker
beftrooit Plankje , o f op een B lik , en wanneer het koud
geworden i s , zoo fnyd daar van Tableijes, laatze drogen,
en bewaart ze in een Doos tuffchen fchoon Papier op een
Het water waar de niet volkome rype Berberiffen, ’t z y
verfch o f g ed ro o g t, in gekookt z y n , is heel dienftig voor
onzuiver Tand-vleefch en ontfteking der K e e l, daar meede
gewaffchen ende gegorgelt.
§ 9.
D e binnenft geele Schors der T ak k en , dient voor de Schilders
om daar eene fchoone geele V e r f van te maken.
I E S C II R Y -
f f
rM 'J.