r
zyn alle een koftelylce vetkwikking in heete tyden en in heete
koortzen, wane ?e lelTchen de dorft en verkoelen z ee r, en mögen
van de zieken vry gebruikt worden, ze verfterken ook
licc Herr, de Maag ende Geeften.
Ais men van hel Syroop wat onder verfch water mengt, is
zulks een aangename verkoelende drank in de heete zonief-
dagen, zynde eeven zo geurig en nuttig als de Limonade.
§ 15-
Men inaakt uit de roode Aalbelion ook Sap t o t ’t gebruik
van de Keuken , aldus; doec het op voorgemelde wyze door
koking verkregene o f alleen door een doek geperfte Sap (§
1 2 .) in een Vies o f Vleffcn , zet ’c dan ergens op een war-
me plaats ongelloten n e e r , het zal binnen korten beginnen
te g eften , en geduurig overlopen, moetende de Vies heel
v ol wezen en ook geduurig door bygieting van nieuw Sap
v ol gehouden worden , op dac de Geft kan weglopen; wan-'
neer nu ’t Sap byna uitgegeft heefc, zoo doet witte gemeene
zuiker a f zuiker--ryroop b y ' t Sap in de Vies en ftopcze
wel t o e ; de zuiker word ’er hoofdzaakelyk b y gedaan om
’t Sap v o o r ’t zuur worden te bewaren.
Dit Sap gebruikt men by geftoofde Peeren o f Appels en andere
dingen , welke daar van een liefelyke fmaak en mooije
roode Koleur verkrygen.
hlen kan dit Sap ook goet en zoet bev/aren, als m e n ’t
in een Vies d o e t, die men met een Zwavcl Lap van binnen
een weinig berookc h e e f t ; door die middel b ly f t ’t een
geheel jaar lang zoet en t o t ’t gebruik dienftig; daar in
£?gen het gegefte Sap na de gefting wat amper en veeltyds
zuur als Azyn w o rd , o f door kragt van zuiker zoet gehouden
raoet worden. .
Andere gieren op het verfch uitgeperfte S a p , in een Vies
gedaan z yn d e , zoete witte Boom-olie o f Amandel-olie een
duim d ik , waar door ’c ook lang goed blyven k a n ; dog
houde de laatftvoorgaande manier voor de befte v o o r ’t gemelde
gebruik om, dac z e ’t ligtft en minft koftbaar is.
§ i6 .
Men kan van dit uitgeperfte Sap ook een Aalbeße-ivyn,
als ’er geen Zuiker gefpaart word , maaken, die heel aangenaam
fmaakc. I le t w e lk gefchied door middel van veel
Zuiker i n ’t byna uitgeperfte Sap f§ 1 5 .) te d o e n , na dat
zulks wac gegift heefc. Hier valt my te binnen , d a t, als ik
op een tyd by een zeeker aanzienlyk H e e r , beneffens andere
Gaften , aan T a fe l z a t , ’er een Glas roode Wyn gefchonken
wierde en na dac ieder zyn glaasje geleedigt hadde, vroeg
de Heer Traiftator i n ’t ron d , wat men van die W yn oor-
d eelde, en van w a t zoorc hy w a s , ieder zeyde zyn gevoelen
daar o v e r , en fchoon ze in de zoort niet over een ftem-
den , zo keurden ze hem egter alle voor een exellente Roade-
w;'», waarop den Heer Traftator begon te lachen en zeyde ,d at
we alle bedroogen wa ren, d a t ’t maar rood Befie-fap w a s , die
hy zelfs dus prepareert en ons voorgezet hadde, om de •
liefhebbery , en om onze mening te hooren; en hier op
kwam andere W yn op de T a f e l : Inderdaac die Aalbefie-
wyn was zoo wel geprepareert, en fraaakte zoo naturel na
veritabele Wyn , dat ik g e lo o f , dat dc befte kennet daar door
hadde kunneh bedrogeu worden.
§ I f-
D e roode Aalbefien worden ook in de Keuken g eb ruikt,
tot Compot, Marmelade, Taarten en andere dingen, waarvan
w y de preparatie aan de Koks zullen overlacen.
§ 18.
Aangaande de zwarte Aalbefien, die worden Weinig gegeten
, behalven van zomhiige bezondere Liefhebbers diet
V ru g ten , maar men z e g t , dat ze zeer gezond en dienftig
zyn voor J ig t , Graveel en Steen, weshalven zohimige op
Brandewyn zetten en daar van b y gelegentheid een Rcmer-
tje vol gebruiken ; wegens haar gebruik tegen de J ig t, enz .,
worden ze ook wel in zuiker geconfyt, op die wyze als de
roode Befien (§ 12.).
B E S C H R Y .
■ fx ß .
■i-%. i
r
I ?
? V ' j
T -
!>
i «